NÉMETH SZILÁRD ISTVÁN (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr. Kedves Államtitkár Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Európában már évek óta a magyar rezsiárak a legkedvezőbbek. Ezt támasztja alá az Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal legfrissebb, májusi nemzetközi ár-összehasonlítása, ami az Eurostat 28 európai fővárost érintő adatai alapján készült. Májusban a földgáz lakossági átlagára Budapesten 2,75 eurócent volt kilowattóránként, Amszterdamban csaknem tízszer, Prágában hatszor, Pozsonyban és Varsóban pedig több mint kétszer ennyit kellett fizetni. Romániában a piaci liberalizáció oda vezetett, hogy az addigi legolcsóbb gáz és áram ára a háromszorosára nőtt egyik napról a másikra. Az áram lakossági ára Európában Budapesten a második legalacsonyabb. A magyar fővárosban 10,17 eurócent volt májusban egy kilowattóra áram. Ennél csak Belgrádban fizettek kevesebbet az emberek. Londonban, Rómában, Bécsben csaknem ötször többe kerül az áram, mint nálunk. Közben az osztrákoknál, ahogy már hallottuk, duplájára nő a távfűtés ára, a szolgáltató ugyanis 92 százalékkal emeli a tarifákat, amit a gázárak általános növekedésével indokolnak.

Németországban szintén, ahogy már államtitkár úr emlékeztetett, az orosz gáz 40 százalékkal csökkent, mármint a Németországba szállított orosz gáz, és erre hivatkozva a gazdasági miniszter, aki egyebek mellett alkancellár is, a földgázellátási válsághelyzet riasztási fokozatát hirdette ki.

Tisztelt Országgyűlés! Mi, magyarok ugyan kimaradunk a háborúból, de mi sem tudjuk teljesen kivonni magunkat a háború és az elhibázott brüsszeli szankciós politika inflációt gerjesztő és gazdasági válságot teremtő hatásai alól. A kormány célja, hogy Magyarországon továbbra is ellátási gondok nélkül legyen megfizethető az energia ára, és a jövő évi költségvetés pont arról szól, hogy a rezsiköltségeket az elmúlt tíz év árszínvonalán tudjuk tartani. A magyar kormány ebben a háborús veszélyhelyzetben a haza védelmére és az emberek biztonságára koncentrál. Nem engedhetjük meg, hogy a magyar emberek fizessék meg a háború árát. A négy stop, a rezsi-, a benzinár-, az élelmiszerárstop és a kamatstop nélkül 6-7 százalékkal is magasabb lenne az infláció Magyarországon. A rezsicsökkentés fenntartásáért pedig folyamatosan és keményen kell küzdenünk Brüsszellel, a nagy energiaszolgáltató multikkal, a háborús uszítókkal és a zsoldjaikban álló hazai baloldallal egyaránt.

Tisztelt Országgyűlés! A rezsicsökkentés tíz éve, hogy védi a magyar családokat. A rezsicsökkentés fenntarthatósága miatt hoztuk létre a 2023. évi költségvetéssel a Rezsivédelmi Alapot, és jövőre a közös teherviselés és a nagyobb társadalmi felelősségvállalás jegyében 670 milliárd forint befizetését várjuk el azoktól az ágazatoktól, amelyek a háború következtében extraprofitot zsebeltek be. A Rezsivédelmi Alapba befizetett extraprofitadó pedig nem hárítható át a fogyasztókra. Ezt még egyébként a Ryanair Légitársaságnak is tudomásul kell vennie, Magyarországon senki sem vonhatja ki magát a magyar szabályozás alól, senki sem gondolhatja azt, hogy a magyar törvényeken kívül vagy felül áll. Ellenkező esetben alapos vizsgálatra és kemény büntetésre számíthat.

Tisztelt Országgyűlés! Kell hogy szóljunk a hazai baloldal rezsipolitikájáról is. Éppen azok támadják a rezsicsökkentést, akik 2002 és 2010 között elszabadították az energiaárakat. Akkor, amikor a gáz világpiaci ára folyamatosan csökkent, Magyarországon a külföldi kézben lévő szolgáltatók még jobban kizsebelhették az embereket. Gyurcsány és Bajnai teljesen kiszolgáltatták nekik a magyar háztartásokat. Akkor nyolc év alatt 15-ször emelték a gáz és a villany árát. Ha ma Gyurcsányék lennének kormányon, a jelenlegi 115 forintos köbméterenkénti lakossági gázár helyett 565 forintot kellene fizetni, az áram ára pedig 37 forint helyett 143-ba kerülne. A gázolajat 833 forintért, a benzint 779-ért tankolnánk 480 helyett. A rezsicsökkentés fenntartása tehát nemzeti érdek, ezért minden baloldali és brüsszeli, minden hazai és nemzetközi támadással meg fogunk küzdeni, hogy megvédjük a magyar családokat. Nekünk Magyarország, a magyar emberek érdeke az első. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage