KÁLMÁN OLGA (DK): Elnök úr, köszönöm szépen a szót. Államtitkár Asszony! Tisztelt Ház! Ami itt van, az nem rezsicsökkentés, hanem rezsinövelés. (Németh Szilárd István: Ajjaj!) A brutális, megszorító orbáni csomag bizony megnöveli minden egyes magyar rezsijét, ellehetetlenítve és bizonytalanságba taszítva a magyar családokat.

(14.50)

Képzeljék el azt a helyzetet, ami most nagyon sok helyen megtörténik a napokban, a hetekben! Összeül a család, és megpróbálják kitalálni, kigazdálkodni, megtervezni, hogy mégis mennyiből tudnak elmenni, el tudnake menni az idén nyaralni. És bizony a családok többsége arra a következtetésre fog jutni, hogy idén erre nem lesz pénzük (Dr. Hoppál Péter: Nem igaz!), lesz, aki elsírja magát, hogy ezt majd hogy fogja megmondani a gyereknek.

Államtitkár asszony, ha valaki strandra menne, tudja azt, hogy idén legalább ezer forinttal kell többet fizetnie csak a belépőjegyért, mint az elmúlt évben? Mégis ki maradjon itthon, apa vagy anya? Mégis ki ezért a hibás? Az önöket kitaníttató Soros György, esetleg Gyurcsány, vagy valami más nemzetközi nagyhatalom? Biztos önök tudják a választ. Én tudom. Ezért a gyalázatos helyzetért az Orbán-kormány a hibás, amely nem rezsit csökkent, hanem rezsit emel. (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Ezt miért olvasod?) Egy nyári sima napközis tábor, tudják, hogy mennyibe kerül egy gyermeknek? 50-80 ezer forint egy gyermeknek a napközis tábor öt napra. Hogyha három gyerek esetében számolunk, és némi zsebpénzzel is számolunk, akkor ez bizony már 250 ezer forint. Negyedmillió forintért elmehetnek a gyerekeink napközis táborba. Ezért mégis 13 év teljhatalom után ki a hibás? Tudom, azt fogják mondani, a Gyurcsány-kormány! (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Úgy van!  Derültség a DK soraiból.)

Államtitkár asszony, tudja, hogy egy hosszú hétvége  egy sima Zimmer Freiről beszélünk (Zaj.  Az elnök csenget.)  200 ezer forint, és akkor még nem ettek, nem ittak és semmiféle közös programot nem szerveztek a családok. A Balaton már megfizethetetlen a magyar családok sokaságának, aki pedig mégiscsak nekiindul, annak bizony ez rezsiemelés. Önök mindig azzal döngetik a mellüket, hogy megvédik a magyar családokat. Tudják, mitől védik meg? Most éppen attól, hogy el tudjanak menni nyaralni. Értem én, hogy a Fidesz-KDNP politikusai ezekre a problémákra teljesen érzéketlenek. Azt is értem, hogy a milliárdos politikusai, cimborái, haverjai éppen a jachtozásra, a helikopterezésre és a luxusutakra készülnek. Ők könnyen terveznek.

A forintválságnak  azt mondta a miniszterelnök még ellenzékben  a kormányváltás a megoldása. Hát, szerintem fontolják meg. Miniszter úr, államtitkár asszony, a DK javaslatait, a rezsicsökkentő javaslatait, kérem, fontolják meg, adjanak százezer forintot a családoknak, rezsibérletet, de ha nem, akkor kérem, válaszoljon, hogy miért nem adják oda az embereknek. Azért, mert a DK javasolta? Köszönöm. (Taps a DK soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage