BAKOS BERNADETT (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Asszony! Az LMP határozati javaslatot nyújtott be a klímabérlet bevezetéséről. Javaslatunk szerint ez a bérlet havi 5 ezer forintba kerülne, és minden hazai közösségi közlekedési eszközre érvényes lenne. A klímabérlet bevezetését először egy három hónapos próbaidőszakra javasoltuk, majd valódi társadalmi egyeztetést kellene lefolytatni arról, hogy maradjone tartósan, és hogy milyen fejlesztések szükségesek a fenntartásához.

A klímabérlet egyszerre zöld- és szociális intézkedés. Zöld, hiszen a közösségi közlekedés vonzóbbá tételével elősegíti a közlekedésimód-váltást, az autós közlekedés arányának csökkentését. Hiszen hazánkban a közlekedési kibocsátások vészesen nőnek: 2013 és 2019 között az üvegházhatású gázok kibocsátása az ágazatban 46 százalékkal nőtt, jóval meghaladva az EU-ban ugyanebben az időszakban tapasztalt 8 százalékos növekedést. A közösségi közlekedés arányának növelésével tehát csökkenthetjük az üvegházhatású gázok kibocsátását, a dugókat, a zajt, valamint az orosz energiafüggőséget is, hiszen a közlekedésben felhasznált kőolaj 70 százaléka Oroszországból érkezik.

A közösségi közlekedésnek emellett rendkívül hatékony az energiafelhasználása: például egy vasúttal megtett út tizedannyi energiát használ fel, mint ugyanazon a távon az autós közlekedés. A klímabérlet továbbá szociális intézkedés is, hiszen az elmúlt időszakban a családok költségei jelentősen nőttek, és az 5 ezer forintos bérletár mellett sokat spórolhatnának a közösségi közlekedést használók vagy az arra váltók. Nézzünk egy gyakori példát! Ha valaki Érdről jár mindennap dolgozni Budapest belvárosába, az egy hónapban autóval 29 500 forintba kerül parkolás nélkül. A MÁV- és a BKK-bérlet ezen a szakaszon 15 500 forint lenne, míg a klímabérlet csupán 5 ezer forint. Ez talán a legégetőbb probléma, hiszen naponta több százezer ember jár be az agglomerációból és a külső kerületekből Budapest belvárosába, de a vidéki városokban sem sokkal jobb a helyzet.

Fürjes Balázs államtitkár úr és Palkovics László miniszter úr is nemrég pozitívan nyilatkoztak a klímabérletről, konkrétumokat azonban még nem hallhattunk. Tehát nem tudjuk például, hogy mit vizsgálnak ilyen hosszasan, annak ellenére, hogy például a benzinárstopról szinte azonnal meg tudták hozni a véleményüket, és be is vezették azt.

Tisztelt Államtitkár Asszony! Meddig halogatja még a kormány a klímabérlet bevezetését? Válaszát köszönöm. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage