MIHÁLFFY BÉLA (KDNP): Köszönöm szépen, elnök úr, a szót. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Úgy gondolom, hogy mindannyiunk Európa-projektje révbe érni látszik. A jelek szerint a szabadság, a jólét és a biztonság fellegvára hamarosan felépül az öreg kontinensen, hiszen Brüsszelről az Ukrajnában tomboló háború és az egész földrészt fojtogató gazdasági krízis és energiaválság már lepereg, és most már itt az idő, hogy az igazán fontos kérdéssel, a magyarországi jogállamiság helyzetével foglalkozzanak az uniós politikacsinálók.

Magyarország eddig nem bizonyult a legkezesebb báránynak, amikor az átgondolatlan és káros, Oroszország elleni uniós szankciós csomagokat kellett volna gondolkodás nélkül megszavaznia, hiszen azok több helyen nemcsak a kormány által képviselt elvekkel, hanem a magyar nemzeti érdekekkel is ütköztek. A legutóbbi, hatodik intézkedéscsomagba eredetileg beépített olajembargós terv a magyar gazdaságra nézve katasztrofális következményekkel járt volna, Kirill pátriárka szankciós listára helyezése pedig a vallásszabadság elleni támadásként indult, de szerencsére a kormány szívós helytállásának köszönhetően mindkét pontban sikerült a magyar álláspontot érvényesíteni.

Ezek a sikerek, úgy sejtem, nem tetszenek azoknak az érdekcsoportoknak, amelyek azt szeretnék, hogy Európa presztízse, versenyképessége, súlya tovább erodálódjon. Ezért nem lepett meg, hogy a LIBE Bizottság háza tájáról ismét hazánkkal, valamint a magyar jogállamisággal szemben kritikus hangokat lehetett hallani. A célkeresztbe ezúttal a vészhelyzet mint rendkívüli jogrend bevezetése került, ugyanis szerintük Magyarországon ennek nincs és az elmúlt időszakban sem volt létjogosultsága. Ilyenkor felrémlik bennünk két gyötrelmes Covid-év, valamint az éppen dúló háború, és a jobb érzésű emberek azon kezdenek töprengeni, hogy érdemese leülni a galambbal sakkozni.

Tisztelt Államtitkár Úr! A háború folytatódik, ki tudja, mikor lesz vége. Az ukrán elnök már a hetedik szankciócsomagot követeli, amellyel kapcsolatban a gázembargó és különböző vámok híre is felröppent, ami hazánkra nézve újabb csapásnak ígérkezik. Úgy vélem, hogy a kormánynak továbbra sem szabad engedni a nyomásnak, ki kell tartani azért, hogy a magyar emberek és a magyar családok jogai, érdekei érvényesülhessenek. Nem asszisztálhatunk Európa és főleg nem Magyarország tönkretételéhez.

Tisztelt Államtitkár Úr! Kérem, szíveskedjék ismertetni álláspontját a Magyarországot ért legújabb jogállamisági kritikákkal, valamint a lehetséges uniós szankciók hatásaival kapcsolatban. Várom államtitkár úr megtisztelő válaszát. (Taps a kormánypárti sorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage