FEKETE-GYŐR ANDRÁS (Momentum): Tisztelt Miniszterelnök Úr! 404 forintos euró, háború, történelmi nehézségek idején az egyetlen helyes és tisztességes viselkedés az őszinteség és az együttműködés, ezért szeretném megkérdezni, hogy titkole valamit az ország elől. Miközben az EU-s pénzek hazahozatala helyett önök büntetőadókkal szorítják meg a magyarokat, vane olyan szándéka, hogy megalomán olimpiai beruházásokra költse a magyarok pénzét?

Bizonyára nem tudja, de több közös szenvedélyünk is van: imádunk focizni (Derültség a kormánypártok soraiban.), szenvedélyesen drukkolunk a magyar válogatottnak, és egy olyan Magyarországért dolgozunk, amely ha képes és hajlandó, akkor olimpiát rendez. Ha képes és hajlandó, miniszterelnök úr! A legutóbbi, a tokiói olimpia költsége mai árfolyamon 5000 milliárd forint volt. Önök 2024-re tervezték a budapesti olimpiát, ehhez a már bejelentett Orbán-csomag megszorításainak mintegy két és félszeresére lenne szükség. Mondjuk ki: Magyarország nem lenne képes kifizetni a budapesti olimpiát.

Közös szenvedélyünk a közvetlen demokrácia is. Az ön politikai karrierje az SZDSZ-szel közös, négyigenes népszavazással indult, igaz, 2010 óta mindkét népszavazása érvénytelen lett. A Momentum olimpiakampánya után viszont ön volt az, aki nem engedte, hogy népszavazáson döntsenek a magyarok, akarnake Budapesten olimpiát vagy sem; ön gyáván megfutamodott, visszavonatta a pályázatot. Mondjuk ki: Magyarország nem lett volna hajlandó kifizetni a budapesti olimpiát.

Ma egy gazdasági válság kellős közepén vagyunk, emiatt önök 2000 milliárd forintot vesznek ki az emberek zsebéből. Ez megszorítás, és a megemelt árakkal végül az emberekkel fizettetik meg a büntetőadókat. Erre a MOB közli, hogy a 2030-as olimpiát megpályázni erkölcsi kötelesség, a ’36-os olimpiát megpályázni erkölcsi kötelesség? (Az elnök csengetéssel jelzi az időkeret leteltét.) Nem inkább a tanárok, az ápolók és a rendőrök fizetésemelése lenne az, miniszterelnök úr, vagy az igazmondás? Miniszterelnök úr, meg fogják kérdezni a magyarokat (Az elnök ismét csenget.), hogy képeseke és hajlandóake több ezer milliárd forintot kifizetni az olimpiára? Várom a válaszát, köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki sorokból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage