DR. VARGA JUDIT igazságügyi miniszter: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Magyarország Alaptörvénye szerint a központi költségvetésből csak olyan szervezet részére nyújtható támogatás, amelynek a tevékenysége átlátható  ugye, ez a kedvenc szó a baloldalon, nagyon sokszor elhangzik , ezáltal a pártok működésének és költségvetési támogatásának alapja, hogy a gazdálkodásuk törvényes és átlátható legyen. Ugye, a pártoknak évente kell benyújtaniuk a beszámolót a gazdálkodásukról, mely szerint megfelelnek a törvényeknek, illetve az Állami Számvevőszék a költségvetési támogatásban részesített pártokat kétévente ellenőrzi.

Tisztelt Képviselő Úr! A párttörvény teljesen világos kereteket szab a pártok finanszírozása tekinte-tében. Ugye, jogi személytől, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezettől vagyoni hozzájárulást nem fogadhat el, ilyen szervezet, ilyen személy nem adhat, továbbá a párt más államtól, külföldi szervezettől és nem magyar állampolgár természetes személytől sem fogadhat el vagyoni hozzájárulást.

(Hiszékeny Dezsőt a jegyzői székben Szabó Sándor váltja fel.)

Ugye, a jogállamiság mellett naponta olyan hangosan lándzsát törő, egyébként itt a teremben nem lévő képviselő asszony esetében azt látjuk, hogy a Gyurcsány-párt tengerentúli tagozata nem vállalja a felelősséget (Derültség az ellenzék soraiban.), a baloldal pedig mélyen hallgat. Ez az ügy is azt mutatja, hogy a baloldalon soha semminek nincsen következménye. (Közbeszólás az ellenzéki képviselők soraiból: Jaj, istenem!  Dr. Vadai Ágnes közbeszól.)

Mindaz, amit felvázolt, nemcsak jogilag aggályos, de erkölcsi szempontból is, hiszen ez a választókkal szembeni demokratikus felelősségvállalás súlyos megsértését is megvalósíthatja. Amennyiben ugyanis beigazolódik ez a gyanú, hogy a Párbeszéd részéről egyfajta tiltott pártfinanszírozás valósult meg (Közbeszólások az ellenzék soraiból.), úgy a párt komoly büntetéssel számolhat, a törvény ugyanis kimondja, hogy vissza kell fizetni a támogatás teljes összegét, azaz be kell fizetni az államkasszába, illetve ezzel párhuzamosan ezzel a mértékkel csökkenteni kell a központi költségvetés által megállapított párttámogatást is. (Tordai Bence: A kokainról még Rogán miniszter urat hallgatnánk?!) Kérem a képviselő urat, hogy fogadja el válaszomat. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage