DR. VARGA JUDIT igazságügyi miniszter: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! A szomszédunkban dúló háború okozta gazdasági helyzet nemcsak Európát, az egész világot is komoly kihívások elé állítja, és ebben a magyar kormány legfontosabb feladata, hogy megvédje a magyar embereket. Éppen ezért egy ilyen háborús időszakban mi azt várjuk el a nagyvállalatoktól, hogy a háború okozta piaci helyzetből adódóan, amikor extraprofitra szert tesznek, akkor ők vegyék ki a részüket a honvédelmi és a rezsivédelmi kiadásokból.

A kormány feladata, hogy megvédje a munkahelyeket, a családokat, a családtámogatási rendszert, a rezsicsökkentést és a munkahelyeket, a nyugdíjakat. Ezzel párhuzamosan meg, úgy gondoljuk, hogy a nagyvállalatoknak meg az a feladatuk, hogy eleget tegyenek a jogszabályok előírásainak, és tartsák azt tiszteletben, segítsék a magyar emberek és a magyar családok védelmét szolgáló intézkedéseket.

Sajnos azt látjuk, hogy egy bizonyos nagyvállalat már nyíltan szembehelyezkedik a kormányzati intézkedésekkel. Ezt elfogadhatatlannak tartjuk, és a leghatározottabban is elutasítjuk.

De az a hangnem egyébként, amit ez a bizonyos nagyvállalat vezetője megütött a magyar kormánnyal szemben, a hozzánk beérkezett panaszok alapján, a fogyasztóvédelemhez beérkezett panaszok alapján, sajnos általánossággal előfordul a cég részéről az utazóközönséggel szemben is. Ez teljeséggel megengedhetetlen.

Az pedig különösen visszás, hogy a korábban eladott jegyekre is már elkezdték az extraprofitadó áthárítását. Így napnál is világosabb, hogy a vállalat vezetése bocsánatkéréssel tartozik elsősorban a magyar embereknek, a magyar utazóknak.

A konkrét vállalattal szemben benyújtott panaszok száma és súlya pedig egy hatékony kivizsgálást igényelt, hiszen meg kell akadályoznunk a jövőbeli jogsértéseket. Éppen ezért a Fogyasztóvédelmi Hatóság szakmai irányításáért felelős miniszterként egy témavizsgálatot rendeltem el a múlt héten, ami a nagyvállalat működésével kapcsolatos, fogyasztókat védő jogszabályi előírások betartásának az ellenőrzésére irányul, és a nyári időszakban is folyamatosan fog tartani.

Szeretném mindenki számára világossá tenni, hogy aki az extraprofit-különadóját megpróbálja áthárítani a magyar emberekre, arra még nagyobb adókat fogunk kivetni, azonnal vizsgálatot fogunk indítani, és meg fogjuk büntetni ezeket a nagyvállalatokat, hiszen ennek a háborúnak az árát nem a magyar emberekkel kell megfizettetni. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage