KOMJÁTHI IMRE (MSZP): Köszönöm a szót. Tisztelt Államtitkár Úr! Azért forszírozom ismét ezt a kérdést, mert nagyon sok munkavállaló, nagyon sok dolgozó ember kénytelen idős szüleitől, nagyszüleitől távol munkát végezni. Olyan emberekről beszélek, akiknek az otthonápolása vagy nehezen, vagy egyáltalán nem megoldható. Ezek a munkavállalók, dolgozó emberek szeretnék biztonságban tudni idős szüleiket, nagyszüleiket.

Egy hónappal ezelőtt kérdeztem, hogy mit tesz a kormány az idősotthonokban tapasztalható problémák megoldása érdekében. Tettem ezt azért, mert az Állami Számvevőszék elég súlyos megfogalmazásokat tett, elég súlyos megállapításokat tett ebben a témakörben.

(17.40)

940 intézmény nagyjából 95 ezer férőhelye közül minden tizedik olyan idősotthonban található, ahol nincs elég gondozó, vagy túlságosan túlzsúfolt az intézmény. Arról is írtak, hogy a szociális intézmények száma majdnem 4 százalékkal csökkent 2010-19 között, miközben 2 százalékkal több emberről gondoskodtak. Az idősekkel foglalkozó gondozók létszáma több mint 9 százalékkal csökkent.

Orbán Viktor miniszterelnök úr azt mondta, hogy látjuk az egyházi iskolák, kórházak, idősotthonok iránti növekvő igényt, ezek segítése munkánk fontos része. Viszont én ezért kérdezem az állami fenntartású intézményekkel kapcsolatban, hogy miért hagyják és meddig, hogy ilyen körülmények jellemezzék az idősotthonokat. Milyen intézkedéseket tesznek az ÁSZ-jelentésben bemutatott problémák kezelése érdekében? Tervezike az önkormányzati és állami fenntartású szociális intézmények forrásbővítését idén és a következő években? Miért nem teszik közzé az idősotthonok és más intézmények várólistáit? Kérem, hogy kérdésemre válaszoljon. Tisztelettel várom válaszát. Köszönöm.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage