BERKI SÁNDOR (Párbeszéd): Köszönöm a szót, elnök úr. 2022. május 31-én hatályát vesztette az a kormányrendelet, amely felfüggesztette a kilakoltatásokat. Az elmúlt két évben, 2020-ban pár hónap kivételével nem lehetett ingatlankiürítés iránt intézkedni. Hivatalosan nem történtek kilakoltatások, emiatt egy két éve felgyűlő kilakoltatási hullám következhet. Az utóbbi idők végrehajtókat övező botrányai miatt felmerül a gyanú, hogy a most kilakoltatás előtt álló családok nemcsak a lakhatási válság áldozatai, hanem a magyar családok otthonai a végrehajtók gátlástalan haszonszerzésének zsákmányaivá válnak.

A kilakoltatások száma: 2016-ban 3474 háztartást tettek az utcára, 2017-ben 3667 otthon szűnt meg, 2018-ban 3212 kilakoltatás történt, 2019-ben 3117 esetben volt végrehajtás, 2020-ban pedig 1645 lakáskiürítés történt.

(17.50)

A magyar családok érdekében hatékonyabb, azonnali és valódi segítségre van szükség. Az önkormányzatok mellett az államnak is feladatot kell vállalnia, és részévé kell válnia a megoldásnak. Az a legkevesebb, hogy az otthonukat vesztett családoknak közös elhelyezést biztosítanak. Látható, hogy mekkora megélhetési válság felé rohan az ország. Tudjuk, hogy a válság elején vagyunk, most fognak elmélyülni a problémák, most kell kidolgozni a megoldásokat.

Államtitkár úr, kérem, a fentiek alapján válaszoljon kérdéseimre. Hány kilakoltatás várható az előttünk álló időszakban Magyarországon? Hogyan tervezi a kormány elkerülni a közelgő szociális katasztrófát? Hogyan kívánják segíteni a kilakoltatás előtt álló családok közös elhelyezését? Köszönöm válaszát. (Taps az MSZP soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage