SZABÓ REBEKA (Párbeszéd): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Urak! Tisztelt Képviselőtársaim! Láttuk, hogy a kormány 2023-as költségvetése nemcsak megszorításokra épül, de nagyon hiányzik belőle a zöldszemlélet, nem foglalkozik egyáltalán a környezeti kihívásokkal. A Párbeszéd ezért 306 milliárd forint értékben adott be különböző környezetvédelmi témájú költségvetési módosító javaslatokat, amik közül most csak néhányat emelnék ki, és különösen a nagy tavainkra és a Balatonra szeretnék fókuszálni.

Azért nagyon fontos megemlíteni, hogy mivel a kormány mindent megtesz, hogy ne legyen újra Norvég Alap, és hogy a norvég állam ne támogathassa a magyarországi civil szervezeteket, ezért azt gondolom, hogy akkor cserébe a magyar kormánynak kéne nagyobb állami forrást rendelni ahhoz, hogy legalább a zöld civil szervezetek, tehát amelyek állami feladatokat átvállalva dolgoznak a környezeti károk megelőzésén, elhárításán vagy a szemlélet formálásán, gyakran konkrétan természetvédelmi tevékenységet folytatnak, tehát nagyon fontos lenne, hogy ezek a zöld civil szervezetek kapjanak kiszámítható pályázati úton állami támogatást. Az egyik módosító javaslatunk ezt szolgálja.

A másik pedig az országos állatvédelmi alap létrehozása. Sokszor beszéltem már itt az állatmenhelyek, az állatvédő civilek rossz helyzetéről. Nincsen elegendő állami finanszírozásuk, többek között a Dharma Lómenhely esete is ezt mutatja, ezért nagyon fontos lenne, hogy ezt az országos állatvédelmi alapot létrehozzák, és ebben elegendő pénz legyen. Mi 8 milliárdot állítottunk be első körben arra, hogy ne csak a civil állatvédők feladataira adjanak pénzt, de például az ebrendészeti telepek felújítására, állatvédelmi őrség működtetésére, és nagyon fontos lenne az állatvédelemmel foglalkozó hatóságok szabályos működése és segítése, mert jelenleg ez nagyon gyatrán működik.

Nagyon fontos lenne még az energiahatékonyság. Az összes EU-tagállam közül Magyarország halad ebben a leglassabban. Önök mostanában szeretik azt mondani, hogy aki, mondjuk, a közösségi közlekedéssel foglalkozik vagy akár az energiahatékonysággal, az a brüsszeli dilivonaton ül. Hát, én nem tudom, szerintem az energiahatékonyság egy nagyon fontos dolog. Igenis az a legjobb energia, amit nem használunk el, nem azért, mert sanyargatjuk magunkat, hanem azért, mert például felújítjuk az épületeket, hogy ne az utcát fűtsük. Én azt gondolom, hogy erre is vissza nem térítendő támogatást kéne szánniuk.

De talán amiről most még a leghosszabban szeretnék beszélni, az az, hogy a magyarországi nagy tavak is veszélyben vannak. Mi azt szeretnénk, hogyha lenne ezekre egy rekonstrukciós keret a költségvetésben, mindjárt el is mondom, hogy miért. Egyrészt itt van a Fertő tó-parti beruházásuk, amiről most ugyan megjelentek olyan sajtóhírek, hogy esetleg leállítják, aminek én nagyon örülnék, de sajnos itt még elég sok mindent helyre kell majd hozni, hiszen le van tarolva jelenleg egy nagy terület, és kikötőt építenek egy olyan tó mellé, amiben eleve nehéz még csak fürödni is, mert meglehetősen sekély a Fertő tó, mint tudjuk. Alig egy hónapja Fertőszéleskút térségében az alacsony vízállás miatt nagyjából 300 méterre a kikötőtől megfeneklett egy komphajó, a fedélzetén 20 utassal, tehát eleve nem annyira értem, hogy miért kell ide vitorláskikötőt építeni, és tönkreteszik ezzel a beruházással a nádast, a madárélőhelyeket és a tópartot is.

A Velencei-tónál szintén rekordalacsony a vízszint, már tavaly is az volt, igazából mégsem tettek érdemi lépést a Velencei-tó megmentése érdekében. Gyakorlatilag tömeges hal- és nádpusztulás van. Az a helyzet, hogy ez most már a klímaválság és az emberi túlhasználat hatása. Gyakorlatilag a felszíni vizeink mintegy felét fenyegeti a kiszáradás, és azt gondolom, hogy ebben a helyzetben az Orbán-kormánynak cselekednie kéne, és pénzt kéne arra fordítani, hogy a Velencei-tó ne száradjon ki végképp. Vizes élőhelyeket kéne létrehozni a parton.

És itt van a Balaton, amit önök éppen lebetonoznak, illetve irtják a nádasokat. Pont tegnap volt egy interpellációm, amire Farkas Sándor államtitkár úr felolvasta nekem a területrendezési tervről szóló törvényt, és azt mondta, hogy önök elkötelezettek a Balaton-part védelme iránt. Ez jól hangzik, csak akkor azt nem értem, hogy miért támogatják 8,3 milliárd forinttal azt a kiemelt kormányzati beruházást, ami egy hatalmas szálloda és apartmanok, mindenféle épületek építésével le akarja gyalulni a balatonaligai magaspartot. Tehát konkrétan tönkre akarja tenni azt a nagyon unikális geológiai képződményt, ami egyébként Balatonaliga, Balatonvilágos környékén azt a gyönyörű kilátást, panorámát biztosítja a Balaton keleti csücskéből. Önök ezt tönkre akarják tenni, és erre állami pénzt adnak. Tehát nem igaz az, amikor azt mondják, hogy mindent megtesznek a Balaton-part védelme érdekében, ugyanis ez sajnos nem így van. És mint tudjuk, a tatai Öreg-tó is veszélyben van, ott is egy Fidesz-közeli cégcsoport akar egy nagy szállodát építeni. Erre most szerencsére lesz helyi népszavazás; én nagyon remélem, hogy a helyiek el fogják utasítani ezt a beruházást.

Ezért én azt gondolom, hogy nagyon fontos nekünk, és a Párbeszéd fel fogja venni a kapcsolatot a nagyobb tavak mellett élőkkel, első körben most a Balaton-parti településeken élőkkel, és megpróbálunk egy társadalmi párbeszédet kezdeményezni az emberekkel arról, hogy vajon támogatjáke ezeket a tavakat tönkretevő gigantikus beruházásokat. Köszönöm. (Taps a Párbeszéd és a Jobbik padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage