DR. KONCZ ZSÓFIA technológiai és ipari minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Asszony! Köszönöm szépen, hogy ön is a szívén viseli a környezetünk megóvását, a teremtett világunk védelmét. Úgy gondolom, hogy ez mindannyiunk közös érdeke.

Éppen ezért a magyar kormány ebben rendkívül elkötelezett, és a klímavédelem és a környezetvédelem terén számos tervünk van, amelyet már megvalósítottunk, illetve vannak, amelyek folyamatban vannak. De ami nagyon fontos, hogy a klímavédelmi akcióterv megvalósítása folyamatban van. Ennek számos eleme van, ami a fenntarthatóságot érinti. Nyilván a fő célkitűzések között van az illegális hulladéklerakatok felszámolása. Lehetővé tesszük az üveg- és műanyag palackok, valamint a fémdobozok visszaváltását. 2021. július 1-jétől betiltottuk az egyszer használatos műanyagokat.

Minden újszülött után tíz fát ültetünk azért, hogy 2030-ra így is elérjük, hogy az ország erdővel borított területe 27 százalékra növekedjen. Nagyon jelentős elképzeléseink vannak a napenergia-kapacitás, a naperőművek kapacitásának a növelésére. 2030-ig szeretnénk ezt meghatszorozni, de ezt sokkal hamarabb el fogjuk érni.

(9.20)

Folyamatban van a „Zöld busz” program, amelynek keretében a 25 ezer fő feletti városokban elektromos autóbuszokat állítunk forgalomba, és ami nagyon fontos, hogy hazánk az egy főre jutó szén-dioxid-kibocsátás terén az európai uniós tagállamok között a hatodik legjobb értéket képviseli.

Természetesen itt több téma elhangzott. Számunkra nagyon fontos az állatvédelem, éppen ezért fogadtuk el Európa legszigorúbb állatvédelmi törvényét. S itt a közösségi közlekedés is elhangzott. Azt gondolom, ez nagyon fontos, és természetesen a közösségi közlekedés, azon belül is például a vasútfejlesztés egy kiemelt célterület, prioritás a kormány számára, éppen ezért folyamatosan növeljük az odafordítandó összegeket. Magyarország központi költségvetése 2018-ban 93 milliárd forintot, 2022-ben már 130 milliárd forintot, 2023-ban pedig a tervek szerint 181 milliárd forintot fordít a hazai vasútipálya-hálózat felújítására és karbantartására.

Elhangzott a Balaton kérdése. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy ez vasúton keresztül is megközelíthető legyen, illetve buszokkal is. Ezzel kapcsolatban is elindítottunk a nyári vakációra való tekintettel egy programot. Ilyen tekintetben a kerékpárút-hálózat fejlesztése is folyamatosan zajlik, és ahogy azt már tegnap is elmondtam, nagyon jó hír, hogy a Budapest és Balaton közötti kerékpárút-hálózatnak egy fontos szakaszát, a Budapest-Etyek közötti kerékpárút-hálózatot már átadtuk.

Szeretném felhívni a figyelmét arra, hogy a Technológiai és Ipari Minisztérium a jövő évi költségvetéséből többletforrást biztosít többek között az energia- és klímapolitikai modernizációs rendszerhez kapcsolódó zöldgazdasági feladatokra, a fenntarthatósági feladatokra és a közműszolgáltatásokra is. A 2023. évi költségvetésitörvény-javaslat fontosabb, a fenntarthatósággal összefüggő előirányzatai többek között a fenntarthatósági feladatok és közműszolgáltatások támogatási előirányzata, 25 milliárd 104,9 millió forint; az energia- és klímapolitikai modernizációs rendszer támogatási előirányzata 81 milliárd forint, az autóbusszal végzett személyszállítási közszolgáltatások költségtérítése 141 milliárd forint, az elővárosi közösségi közlekedés költségtérítése 20,2 milliárd forint.

Magyarország klímapolitikai törekvései megvalósításának kiemelkedő eszközei a LIFE-program és a Modernizációs Alap. A LIFE-programban megvalósuló projektek végrehajtása jelentősen hozzájárul mind hazánk, mind az EU környezet- és természetvédelmi, valamint klímavédelmi célkitűzéseihez. A LIFE közvetlen uniós fejlesztési forrásokból megvalósuló projektjeit 2023-ban összesen több mint 400 millió forint önrésszel is támogatjuk. A Modernizációs Alap célja az energetikai rendszerek modernizációja és az energiahatékonyság növelése. Az alap finanszírozásával olyan projektek valósulhatnak meg többek között, mint az időjárásfüggő megújuló forrásokból származó villamosenergia-termelés és -felhasználás integrációját megkönnyítő beruházások, az energiahatékonyság javítása, az energiatárolás és az energiahálózatok modernizációja.

Természetesen az európai uniós források rendkívül fontosak a 2021-27-es uniós ciklusból. Az a tervünk, hogy a helyreállítási terv vissza nem térítendő részének több mint 30 százalékát energetikai projektekre, az energiahatékonyság javítására fordítsuk majd. Tehát közös érdekünk, s azt gondolom, az egész Magyarország számára, hogy ezeket a célokat megvalósítsuk. Ehhez kérjük képviselő asszonynak is a támogatását. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage