DÖMÖTÖR CSABA, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Hogy ha jól értem a felszólalását, akkor ön kiragadott egyetlenegy rendezvényt, és jóformán helyteleníti, hogy a kormány ezt támogatja, vagy ilyen mértékű erőforrásokat biztosít a megrendezéséhez.

Ezt tágabb összefüggésben annak a részének tekintem, hogy az ön pártjának és tágabb értelemben a baloldalnak mindig is ellentmondásos volt a viszonya a nemzeti ünnepekhez. Mindig volt egy tépelődésük azzal kapcsolatban, hogy hogyan kellene megünnepelni október 23-át  ennek az előzményeit értjük , akár március 15-ét és az államalapításunkat, Szent István ünnepét is. Úgyhogy ezt a felvetést valójában ennek a részének is tekinthetjük.

A kormány célja az, hogy ezeken a nemzeti ünnepeken, akár nehezebb időszakokban, akár napfényesebb időszakokban, méltóképpen tudjuk ünnepelni nagyjainkat, az államalapítást, október 23-át vagy éppen a ’48-as hősöket.

(9.40)

Ennek az augusztus 20-ai ünnepségnek a tűzijáték egy, de nagyon fontos eleme, ráadásul nagyon komoly hagyományokkal rendelkezik és rendkívül népszerű. Tehát ha a tépelődésükön túlmutatva döntést hoznak ebben a kérdésben, akkor álljanak ki a magyarok elé, és mondják azt, hogy ne is legyen ilyen formában tűzijáték. (Komjáthi Imre: Nem, nem mondunk ilyet!) Arra kérem, azt azért vegye figyelembe, hogy egy ilyen tűzijátéknak, ha szeretnénk méltó színvonalon megünnepelni augusztus 20-át, költségei vannak.

Ha ön azt mondja, hogy másra is kellene költeni, jelentős erőforrásokat biztosítani, azzal én egyetértek. De még mielőtt erre kitérek, azt hozzátenném, hogy ez a turisztikai stratégiába is illeszkedik, ahol is a turizmus egy húzóágazat Magyarországon; nemcsak azért, mert a gazdaságot erősíti, a gazdasági növekedéshez hozzájárul, hanem azért is, mert munkahelyeket teremt és őriz meg  nem mellékesen, és a tűzijáték itt ugyanígy szerepet játszik , az országmárka erősítésében is nagy-nagy szerepet játszik.

Ha ön megnyitja azt a kérdést, hogy ilyen rendezvényekre ne költsünk (Komjáthi Imre: Költsünk!), vagy ne költsünk annyit (Komjáthi Imre: Így van!), akkor hol a vége? Akkor legközelebb azt javasolják, hogy ne legyen Operaház-felújítás, álljon le a Liget-beruházás. (Komjáthi Imre rázza a fejét.) Ön most próbálja ezt tagadni, de erre javaslatot tettek. A Liget-beruházást önök akadályozták volna. Vagy éppen egy következő lépés lehetne az önök részéről, hogy a gyorsforgalmi beruházásokat állítsuk le. Tehát az ilyen felvetéseknek, ha elkezdik, akkor nem tudni, hogy hol a vége.

Ha azt a kérdést nézzük, hogy mely területekre milyen források jutnak, akkor a tűzijátékkal együtt is elmondhatjuk, hogy a kiemelt területekre egyre nagyobb erőforrásokat biztosítunk. Engedje meg, hogy pár példát idehozzak az önök kormányzásához képest: védelemre 224 milliárd helyett 1375 milliárdot fogunk biztosítani; oktatási tevékenységekre  önök gyakran foglalkoznak ezzel a témával  1444 milliárd helyett 2378 milliárdot; egészségügyi kiadásokra 1197 milliárd helyett 2669 milliárdot; kulturális tevékenységekre 171 milliárd helyett 572 milliárdot. Azért mondom ezeket az összegeket, mert ehhez képest a tűzijáték költsége egy kicsi léptékű dolog ezekhez a többletekhez képest. Szociális intézkedések, ön is gyakran felveti ezt a témát: 325 milliárdot költött 2010-ben a kormány erre, a 2023-as benyújtott költségvetésben 964 milliárdot. Ezek jelentős növekedések. Tehát minden egyes területre többet költünk, és ha minden egyes kiemelt területre többet költünk, az azt is jelenti, hogy a nemzeti ünnepeinket is méltóképpen tudjuk megünnepelni.

Egyébként, ha ön a megélhetési kérdések iránt érdeklődik, akkor ajánlom figyelmébe az árstopokról szóló döntéseket. (Komjáthi Imre hüvelykujjával felfelé mutat.) Négyféle árstopot vezetett be ez a kormány, fenn is tartjuk őket. Csak hát, miközben ön ezt mutatja (Hüvelykujjával felfelé mutat.), amikor a nyilvánosságban meg kellett volna ezeket támogatni, akkor nem támogatták. Volt egy miniszterelnök-jelöltjük, ön is az ő listáján indult. Ő azt mondta, hogy nem lehet megállítani az árakat a határnál  ezt mondta. Tehát az árstopokat, amikor kellett, önök nem támogatták. Támogatják a globális minimumadót, ráadásul olyan szankciókat támogatnak az uniós színtéren, amelyek súlyos megélhetési kockázatot jelentenek nemcsak a magyar emberek, hanem az európai emberek számára.

Tehát ha tenni szeretne valamit a magyarok megélhetése érdekében, akkor arra kérem önöket, hogy legalább ezeket a kormányzati intézkedéseket támogassák. Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.  Vajda Zoltán nevet.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage