GELENCSÉR FERENC (Momentum): Tisztelt Házelnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! A múlt héten az egészségügy tragikus állapota kapcsán szólaltam fel, ma a rendőrség helyzetéről ejtenék pár szót, amíg még van rendőrség hazánkban, hiszen június első hetében 299 rendőr szerelt le. A kialakult helyzetre egyetlen megoldás lehet: azonnali érdemi béremelés a rendvédelmi dolgozóknak.

Nagyon örültem Fürjes Balázs tegnapi felszólalásának, ahol azt mondta, nem szabad másokra kenni a felelősséget, és másokat okolni a hibáinkért. Csak bízni tudok benne, hogy nem lett a szőnyeg szélére állítva Fürjes úr azért, mert igaz szavak hagyták el a száját. Hiszen önök 12 éve azt állítják, hogy minden baj eredője ezen a világon egy európai főváros. Na most akkor hogy is van ez?

Önök 12 éve kétharmaddal kormányoznak, tehát technikailag bármit megtehetnek. Ebből adódóan az elmúlt 12 év kudarcai csak és kizárólag önöket terhelik. Sajnos, a lehetőségeik ellenére leheletnyi kevés olyan intézkedést sikerült foganatosítani, ami egyébként hasznos lenne a nemzetünknek. Tudják, hogy mennyi keres ma egy rendőr? Nagyjából nettó 200 ezer forintot. Tegnap beszéltem egy rendőr barátommal, és megtudtam, hogy egy 21 éves pályakezdő rendőr, azzal együtt, hogy 21 év alatti, tehát szja-mentes  teszem hozzá, ez egyébként egy dicsérendő intézkedés volt , tehát ő keres 237 ezer forintot. Ebből 27 ezer forint elmegy a munkásszállóra, mert albérletet ennyi pénzből kivenni, úgy, hogy az ember még meg is éljen, nem egyszerű  hát még félretenni. Akinek semmije sincs  mondta Lázár János pár évvel ezelőtt , az szerinte annyit is ér. Önök szerint tehát a rendőrök, akik nem keresnek annyit, hogy félre tudjanak tenni, nem érnek semmit?

Tegnap böngésztem egy kicsit a statisztikákat, egy kezdő magyar rendőr fizetése nagyjából bruttó 635 euró. Nem csoda, hogy önök nem akarják bevezetni az eurót, hiszen akkor sokkal könnyebben össze lehetne hasonlítani, mennyi fizetés jár egyes szakmákért a különböző szomszédos országokban. Tudják önök, hogy mennyit keres egy kezdő rendőr Szlovákiában? Nagyjából bruttó 955 eurót. Tudják, mennyit keres egy kezdő rendőr Romániában? Nagyjából bruttó 715 eurót. Tudják, mennyit keres egy kezdő rendőr Horvátországban? Nagyjából bruttó 656 eurót. Még egy olyan országban is jobb anyagi megbecsülésnek örvendenek a rend őrei, ahol 21 éve még véres háború dúlt.

Mit csináltak önök 12 éven keresztül, tisztelt kormánypárti képviselőtársaim? Hogy tudott az megtörténni, hogy 18 évnyi EU-tagságot követően a magyar rendőrök rosszabbul keresnek, mint a román, a szlovák vagy a horvát kollégáik? Ennek fényében még komikusabb a pár évvel ezelőtti plakátkampány. Hát, ki akarná elvenni a magyarok munkáját, ha nincs is megfizetve? Nem is munka ez lassan, hanem robot  bár tudom, önök szeretik a történelmi nosztalgiát.

Pintér Sándor szerint a magyar gazdaság olyan jól működik, hogy a versenyszféra elkapkodja a képzett rendőröket, és ezért nincs elég rendőr az állományban. Én ezt némiképp máshogyan látom. Hogy mennyire sokat tettek önök a rendőrökért az elmúlt években, azt az is jól mutatja, hogy míg 2014-ben 3060 fő jelentkezett a tiszthelyettesi technikumi képzésre, addig 2018-ban már csak 1715, 2019-ben pedig mindösszesen 880. Nem hinném, hogy ez is a kiemelkedő magyar gazdaságnak köszönhető, hiszen ezeket a fiatalokat nem a versenyszféra vonta el a rendőri állományból. Azért csökkent így a jelentkezők száma, mert ma Magyarországon szégyenletesen méltatlanul bánnak a rendőrökkel, azokkal, akik nap mint nap életüket kockáztatják ezért a nemzetért.

A közelmúltban történt pár intézkedés a Belügyminisztérium részéről az állomány megőrzésére. Ilyen volt a kiutalt féléves fegyverpénz, az év eleji 10 százalékos fizetésemelés, aminek az értéke azonban a megugró árak miatt hamar el is inflálódott. Az előterjesztett költségvetést elnézve pedig nincs sok esély arra, hogy a közeljövőben újabb béremelésről döntsenek. A Momentum költségvetési módosítója éppen ezért azonnali béremelést javasol a rendvédelmi dolgozóknak, mert meg kell becsülni azokat, akik a biztonságunkra vigyáznak.

Mi egy szolidárisabb, boldogabb Magyarországért dolgozunk, úgyhogy kérem, támogassák ezt a módosítást, mert rendőrök nélkül rend sincsen. Köszönöm. (Taps a Momentum és az MSZP soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage