RÉTVÁRI BENCE belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Nagyon sajnálom, hogy a saját frakcióvezetője nem hallgatta végig ezt a felszólalását, amit a rendőrök megbecsüléséről mondott, hiszen ő volt az, aki saját bevallása szerint nem megdobálta a rendőröket, csak a rendőrök mögé ejtett egy füstgránátot. Akkor valahogy nem a rend, nem a rendőrség tisztelete, nem a közterületek biztonságának megóvása volt a fontos, hanem a rendőrök provokálása, valamilyen rendőrségi akció kikényszerítése önmagával szemben, a jogrend határainak a feszegetése. Amikor önöknek politikailag az fontos, akkor nem érdekli önöket a rend és egyetlenegy rendőr sem.

(9.50)

Azért belegondoltak, amikor rendőröket dobálnak? Most meg fölszólalt, hogy a rendőröket meg kell becsülni. Ezzel minden jóérzésű ember egyetért. Amikor megdobálták őket füstgránáttal, akkor is erre gondolt, hogy nekik nagyobb megbecsülés jár, nagyobb tisztelet jár, hogy ők az alapjai annak, hogy valóban rend legyen az országunkban, és mindenki biztonságban érezhesse magát? (Folyamatos közbeszólások a Momentum soraiból.) Amikor füstgránátokkal dobálják a rendőröket, akkor is erre gondolnak, tisztelt képviselő úr? Vagy igazából se az egyik, se a másik nem hiteles. Amikor éppen így gondolják, hogy a politikai érdekük ezt diktálja, akkor ezt teszik, amikor mást diktál a politikai érdekük, akkor azt teszik.

Mint amit játszanak kétszínűként, kétarcúként akár az európai uniós támogatások kapcsán: ide bejönnek hétfőn-kedden, minden héten elmondják, hogy miért nem jelennek már meg Magyarországon a magyar EU-s pénzek, majd fölszállnak a repülőre, kimennek Brüsszelbe és elmondják, hogy nehogy Magyarországnak egy fillért is utaljon az Európai Unió, mert Magyarország nem jogállam, nem diktatúra (sic!), mindenhol korrupció van. Majd megint visszaszállnak a repülőre, megint hétfő-kedd, megint bejönnek a parlamentbe: hát, miért nem jönnek azok az EU-s pénzek, krokodilkönnyeket hullatnak; ismét repülőre szállnak  már csak a zöldgondolat jegyében , kimennek Brüsszelbe és ismételten követelik az azonnali eljárás megindítását Magyarországgal szemben, hogy egy fillért se kapjunk. Így működnek önök a rendőrökkel is meg Brüsszellel is. Mondják ezt is, meg ennek az ellenkezőjét is.

Ezzel szemben valóban megbecsülés és tisztelet illet minden magyar rendőrt, mert az, hogy a magyar emberek most már nagyobb biztonságban érzik magukat, elsősorban az ő munkájuknak köszönhető, és ezt a kormány igyekezett meg is becsülni. 2010 előtt politikai célokra használták őket, 2010 után önök elsősorban a rendőröket csak provokálták, nem segítették, mi viszont igyekeztünk tényleg kiszámíthatóságot és megbecsültséget, anyagi megbecsültséget is adni a rendőröknek, legyen szó akár a rendvédelmi igazgatási jogviszony bevezetéséről, és ott egy 35 százalékos emelésről; legyen szó hathavi fegyverpénzről; vagy legyen szó idei 10 százalékos béremelésről.

Ezeknek is köszönhető, hogy Magyarországon a bűncselekmények száma a 2010-es 428 ezerről 142 ezerre, azaz egyharmadára csökkent. Ennek is köszönhető, hogy az emberek biztonságérzete is növekedett ezzel párhuzamosan. A 2010-es évek elején, amikor elkezdtük a kormányzásunkat, az emberek 64 százaléka érezte magát biztonságban, most közel 85 százaléka, 84,8 százaléka érzi a magyar embereknek biztonságban önmagát. Ez a rendőrök eredményes munkájának is köszönhető, meg annak is, hogy a rendőrökből és a rendőrségi eljárásból ne lehessen gúnyt űzni. Ön nem ült itt, de az ön szövetségesei itt ültek akkor, amikor elfogadtuk az új büntető törvénykönyvet, amikor elfogadtuk az új eljárásjogi jogszabályokat, nehogy az fordulhasson elő, hogy sokszor a sértett vagy a rendőr kell hogy magyarázkodjon a büntetőeljárás során, hogy miért lépett föl. Önök ekkor nem ezeket a szavakat pendítették meg. Önök ilyenkor a Helsinki Bizottság, TASZ, elkövetői jogok és hasonló szavakat mondanak.

Sosem a rendőrök és a rend oldalára állnak, hanem mindig azt keresik és azt kutatják föl, hogy hogyan lehet egy-egy rendőri intézkedés kapcsán a rendőrséget megtámadni. Mert ugye, 2010 előtt az olyan világ volt, hogy emberek, amikor önmagukat, a saját tulajdonukat védték meg, sokszor ők kerültek utána nehéz helyzetbe. Mi ezt a világot meg akartuk szüntetni és meg is szüntettük az elmúlt években, hogy aki tisztességesen él, betartja a jogszabályokat, nehogy ő kerülhessen néha utána abba a helyzetbe, hogy őt állítják pellengérre, és ő kerül végül a vádlottak padjára, miközben ő volt igazából a sértettje, az áldozata egy bűncselekménynek.

Ezért azt javasolnám önöknek, hogy valóban igyekezzenek egy kicsit valóban a tisztelet hangján beszélni azokról a rendőrökről, akik  ha az autólopásokat nézem, a rablásokat, a lakásbetörések számát, minden hasonlónál  olyan munkát végeztek, ami elismerésre méltó, és mi ezt az elismerést akár a fegyverpénzben, akár a 10, akár a 35 százalékos, akár a korábbi 5 százalékos béremelésekben igyekeztünk kifejezésre is juttatni, hogy valóban megkapják az őket illető jövedelmet. De nemcsak ezt tettük meg, ön is tudja, ha utánaolvasott ezeknek a kérdéseknek, akár szolgálatilakás-építési programban és másban pontosan a rendőrök élethelyzetéhez igazodó, olyan természetbeni támogatásokat is igyekeztünk nyújtani, amivel a rendőri pályát minél inkább kiszámíthatóvá és perspektivikussá tesszük.

És amiért külön köszönet illeti a magyar rendőröket, hogy a magyar rendőrök azok, akik az összes ország, akit felsorolhatott volna az Európai Unióban, helyettük a magyar déli határt védik a téli hidegben és a nyári forróságban egyaránt, és megakadályozzák, hogy Magyarországra illegális migránsok százezres nagyságrendben beléphessenek. Inkább ezt köszönje meg a rendőröknek, és ne dobálja őket füstgránátokkal! Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage