SAS ZOLTÁN (Jobbik): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársak! Tisztelt Ház! Az elmúlt napok vitáiban többen, több képviselőtársam jelezte, hogy nagyon jó lenne fontos kérdésekben, nemzeti kérdésekben egy közös nemzeti minimumérdek kialakítása. Maximálisan tudok ezzel a gondolattal azonosulni. Úgy vélem, hogy a honvédelem, illetőleg a katonai és polgári nemzetbiztonsági szolgálatok működésével kapcsolatban ez a közös nemzeti érdek meg is fog tudni valósulni, hiszen a haza védelme, a haza biztonsága olyan nemzeti ügyünk, amelyet támogatni kell, és ez nem pártpolitikai kérdés kell hogy legyen.

Viszont ami gyenge lábakon áll, az a rendvédelem kérdése, hiszen a rendvédelmi illetményalap emelé-sének elmaradása súlyos problémákat tud okozni. Nem hibást, bűnöst vagy felelőst szeretnék keresni, csak arra a jelentős problémára szeretném felhívni a figyelmet, hogy a rendvédelmi illetményalap 2008 óta, azaz 14 éve változatlanul 38 650 forint. Nekem volt alkalmam katonaként és rendőrtisztként is szolgálni a hazát, higgyék el nekem, ez egy rendkívül felemelő és megtisztelő feladat, viszont egy nehéz hivatás, rengeteg lemondással jár. Azt gondolom, hogy méltatlan lenne azt várni a rendőreinktől, hogy mondjanak le a lakhatási igényeikről, mondjanak le a családalapítási elképzeléseikről azért, mert alacsony a bérük. A rendőrök nem ezekről fognak lemondani, hanem lemondanak a szolgálati jogviszonyukról, és elérkeztünk a probléma jelenlegi kicsúcsosodásához, hiszen soha nem látott mértékben szerelnek le a rendőrök, aminek az egyik oka a rendvédelmi illetményalap alacsony szintje, és az a helyzet, hogy sajnos nagyon kevesen választják ezt a pályát, ami szintén részben a fizetések alacsony szintjének köszönhető.

Teljesen világos, képviselőtársak, hogy ha egy pohárból folyamatosan folyik a víz, és a tetején egy pipettacsővel csöpögtetjük bele a vízcseppeket, akkor előbb vagy utóbb ez a pohár ki fog üresedni. Ha a rendőri szakma kiüresedik, a rendőrség képtelen lesz a törvényben előírt kötelező feladatait ellátni, annak nagyon súlyos következményei lesznek. A rendőrség az állam működésének az egyik alappillére. Ha a rendőrség nem tud üzemelni, az az állam működését is jelentősen fogja befolyásolni, rontani fogja. Ugyanakkor nagyon fontos probléma lesz, hogy ha nincs elég rendőr, akkor vajon ki fogja garantálni a közbiztonsághoz fűződő össztársadalmi érdek megvalósulását.

A rendőrök leszerelésének egy másik oka a nehéz szolgálati körülmények. Miről is szeretnék itt beszélni? A déli határszakaszon teljesített szolgálatról. Az elmúlt időszakban azt tapasztalhattuk, hogy az illegális migránsok száma folyamatosan növekszik, szervezetszerűen, csoportosan, felfegyverkezve, sokszor fegyveresen próbálnak átlépni a magyar határszakaszon, és sajnos azt is kell mondanunk, hogy az elmúlt időszakban szinte naponta előfordult, hogy erőszakot alkalmaznak a magyar határőrökkel szemben. Azt gondolom, ez egy tűrhetetlen állapot.

Sajnos, az elmúlt időszakban megnyílt a második front, a keleti front is, hiszen az orosz-ukrán háború sajnálatos következménye az, hogy a keleti határszakasz biztosítása is többletfeladattá vált, valamint az is, hogy a hihetetlenül nagy számú háborús menekültek ellátásában is közre kell működni, ami további többletszolgálati feladatokat eredményez. Ha ez párosul a rendkívül alacsony bérezéssel, akkor talán már érthetjük azt is, hogy miért ilyen magas a pályaelhagyók száma.

No, de mi a megoldás, mi a megfejtés erre a problémakörre? Javasoltuk már korábban is, nemcsak mi, hanem több ellenzéki párt is, és úgy gondolom, hogy a kormánypárti padsorokban is ülnek olyan képviselőtársak, akik egyetértenek azzal, hogy a rendőrök fizetését meg kell emelni. A szolgálati körülményekre vonatkozólag viszont a Jobbik korábban is javasolta az önálló határőrség létrehozását, amit úgy szeretnék önöknek megfogalmazni, hogy hívhatják bárminek, nem kell hogy határőrségnek hívják, az sem kell hogy önálló legyen, tehát nem szükséges, hogy önálló gazdálkodása legyen, lehet a belügyminiszter úr vagy akár az országos rendőrfőkapitány úr irányítása alatt is, de legyen egy olyan szervezet, amely napi 24 órában, évi 365 napban nem csinál semmi mást, csak óvja és védi a magyar határokat.

Ha ezt megspékeljük azzal, hogy létrehozzuk a határvédelmi századokat ismét, akkor egy olyan szervezetünk lesz, ami képzése és felszereltsége okán képes és alkalmas arra, hogy a magyar határok biztonságát hosszú távon, évtizedekre bebetonozza. Az az egy kérdés maradt, hogy vane szándék a rendvédelmi illetményalap emelésére, a rendőri fizetések emelésére, vane szándék egy korszerű és modern határvédelemre, egy önálló határőrség megalakítására, mert ha igen, van, akkor az egy olyan nemzeti minimumérdek, amit, azt gondolom, hogy pártállásra tekintet nélkül támogatni kell, de én magam biztosan támogatni fogom. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a Jobbik soraiban.)

(10.00)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage