ZSIGÓ RÓBERT, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Magyarország Alaptörvénye az 1. cikk (1) bekezdésében deklarálja, hogy „Magyarország legfőbb népképviseleti szerve az Országgyűlés”, így természetes, hogy az Országgyűlés működési kereteit rögzítő szabályok módosítását minden esetben kitüntetett figyelem övezi. A módosításunk most mégis szükségszerű. Szükségszerű, hiszen az elmúlt időszakban számos új helyzettel találtuk szembe magunkat, melyekhez igazodnunk kell.

Tisztelt Országgyűlés! Új helyzet elé állít bennünket a szomszédos Ukrajna területén zajló, elhúzódó háború és a háború okozta infláció, melynek mérséklését nagyban megnehezíti az Európai Unió vezetőinek hibás szankciós politikája, így a működési költségeinket csökkentenünk kell, a magyar családokat, a nyugdíjasokat és a munkahelyeket meg kell védenünk, az elért eredményeket, többek között a rezsicsökkentést pedig meg kell őriznünk.

Új helyzetként értékelhető az is, hogy egy országgyűlési választáson induló, egyéni mandátumot elnyerő jelölt a választást követően, az őt megválasztó polgárok képviseletének feladatát semmibe véve tüntetőleg nem teszi le az esküjét az Országgyűlés alakuló ülésén, és újdonságként tekinthetünk arra is, hogy a baloldal az országgyűlési képviselőcsoportok alakításánál elsődlegesen saját anyagi szempontjait veszi figyelembe. Persze, ebben nem sok újdonság van, mert azt tudtuk, sőt mindenki tudja, hogy a baloldalt csak a hatalom és a pénz érdekli.

Tisztelt Képviselőtársaim! Az előttünk álló javaslatok az említett kérdéseken túl egyéb technikai jellegű módosításokat is tartalmaznak, melyek elfogadásával javulhat az Országgyűlés működésének hatékonysága.

A frakciófinanszírozás kérdésével kapcsolatban az alábbiakat fontos kiemelni. Súlyos aránytalanságok tapasztalhatók a jelenlegi frakciófinanszírozási rendszerben. Bár az előző ciklushoz képest kevesebb baloldali képviselő jutott be az Országgyűlésbe, mégis milliárdokkal több állami támogatást kapnának. A baloldal vezére, Gyurcsány Ferenc a jelek szerint már a baloldal közös listán történő indulásának széles körben történő hangoztatásakor tudta, hogy nem csupán szavazatmaximálásra irányuló taktikáról van szó, hanem komoly számítások is állnak a háttérben. Szerinte az együttműködés pénzügyi szempontból is jól megtérülő befektetés, hiszen a csaknem 160 millió forintos frakcióalappénzt nem egyszer, hanem frakciónként kapnák meg a pártok.

(11.10)

Ugyanez vonatkozik a képviselői támogatásra, az irodaműködési költségekre, a képviselő munkáját segítő keretre és minden olyan egyéb juttatásra, amely a frakció parlamenti munkáját segíti, és amelyekből egy-egy frakció költségvetése összeáll.

Tisztelt Országgyűlés! Miközben a baloldal az áprilisi választáson 800 ezer szavazót veszített, a trükközésük következtében 3 milliárd forinttal többe kerülnének az adófizetőknek. Ezt békeidőben sem kellene megengednünk vagy hagynunk, de így, háborús időszakban ez megengedhetetlen. Tisztességtelennek tartom azt a hozzáállást, amely szerint a baloldal az április 3-ai történelmi veresége után anyagi megfontolásból osztja fel magát kisebb pártokra, kisebb tagozatokra. Ezt látva válik érthetővé a Gyurcsány által vezetett Demokratikus Koalíció által gyakorolt önfeláldozó gesztus is, amikor egy listás képviselői mandátumot átadtak az LMP számára, hogy az önálló frakciót alakíthasson. Zárójelben jegyzem meg: ki gondolta volna, hogy egy, a nevében éppen a változást hirdető párt parlamenti képviselőcsoportjának fennmaradása a hazánkat korábban a csőd szélére juttató volt kormányfő kegyein fog múlni? Ebből is látszik, hogy ha önökön múlik, akkor a baloldalon már soha nem lesz más a politika.

Tisztelt Országgyűlés! A javaslat ezt a trükközést akadályozza meg azzal, hogy a frakciók működésével összefüggő kiadások finanszírozását biztosító alaptámogatás, valamint a képviselőnként járó arányos támogatás rendszerét módosítja. A javaslat értelmében a működési keret alaptámogatás részét a jövőben nem a képviselőcsoportok kapják majd meg külön-külön, hanem a közös lista kapja meg, amely egyenlő arányban kerül majd felosztásra közöttük. A működési keret másik részét képező, képviselők után járó támogatás pedig a képviselői alaptiszteletdíj 30 százaléka, szorozva a képviselőcsoport létszámával.

A javaslat tehát egy új, komplex számítást vezet be, hiszen fenntarthatatlan az a rendszer, amelyben az előző ciklus során a Fidesz-KDNP-frakció havi szinten 2,2 millió forintos támogatást kapott egy képviselőre vetítve, míg egy baloldali képviselőért 3,1 millió forint támogatás jutott. Ha nem változtatnánk, akkor tovább nőne ez az aránytalanság, melynek következtében egy baloldali képviselő havi szinten már 4,5 millió forintba kerülne a magyar adófizetőknek, míg egy kormánypárti képviselő 2,7 millió forintba. Hozzáteszem: az új rendszerben is több támogatást fog kapni egy ellenzéki képviselő, mint egy kormánypárti. Ez azt jelentené, hogy ebben a ciklusban 6 milliárd forinttal kerülnének többe a frakciók, mint az előző négy esztendőben. A jelenlegi háborús helyzetben ez nem engedhető meg.

Tisztelt Országgyűlés! A vagyonnyilatkozati rendszert érintően fontos elmondani, hogy az elmúlt évek során számtalanszor érte Magyarországot kritika a magyar vagyonnyilatkozati rendszer miatt. Mindegy, hogy mit gondolunk arról, hogy ez jogos vagy nem jogos kritika volt, a helyzet feloldására az Országgyűlés asztalán fekvő javaslat az Európa-szerte elismert és minden uniós ország európai parlamenti képviselője által évek óta alkalmazott, lényegében a németországi minta alapján történő vagyonnyilatkozati rendszer átemelése mellett döntött. Emögött az európai uniós integráció erősítése, az európai országokkal egységes szabályozás gondolata húzódik meg, mellyel elejét vehetjük a jövőbeli nemtelen támadásoknak is.

A szabályozás összehangolásával a következőkben ugyanaz a kötelezettség vonatkozik az országgyűlési és a magyar európai parlamenti képviselőkre is, akik mindkét esetben egyazon választói bázistól kapják a felhatalmazást, eddig mégis indokolatlan megkülönböztetés alá estek.

Tisztelt Országgyűlés! A javaslat része az is, hogy az országgyűlési képviselőcsoportok a működési feltételeiket biztosító kereteik meghatározott részéről lemondhassanak, és azt az országos listán mandátumot szerzett pártjuk részére támogatás formájában felajánlhassák. A támogatásról az országgyűlési képviselőcsoport vezetője dönt, a támogatást a kedvezményezett hitelintézetnél vezetett fizetési számlájára történő átutalással kell teljesíteni.

A közös listán induló képviselőcsoportok közötti átjárás lehetőségének megteremtése is szerepel a javaslatok között. Ugyanis a házszabály jelenleg nem teszi lehetővé, hogy a képviselőcsoporthoz tartozó képviselők bármely más frakcióhoz csatlakozhassanak. A frakciótagság megszűnése minden esetben azt eredményezi, hogy a képviselő függetlenné válik, más képviselőcsoporthoz pedig a továbbiakban nem is csatlakozhat.

A javaslat azért született, mert a demokratikus legitimáció alapját nem az a frakció képezi, ahová a képviselő tartozik, hanem a pártlistára, a közös pártlistára, illetve egyéni választókerületben a párt jelöltjére vagy a közös jelöltre leadott szavazat. Vagyis a jelenlegi szabályok nem teszik lehetővé teljes mértékben a választói akarat érvényesülését, hiszen a választópolgár azért szavaz egy adott listára vagy jelöltre, hogy a listán szereplő pártnak  vagy közös lista esetén pártoknak  együttesen adjon felhatalmazást bejutni az Országgyűlésbe.

Jelen javaslat lehetővé tenné ennek érvényesülését azáltal, hogy ezután a közös országos listát állító pártok képviselőcsoportjának képviselője bármely, a közös országos listán szereplő párthoz tartozó képviselőkből alakult frakcióhoz csatlakozhat. Ez a lehetőség a fenti elvekből következően értelemszerűen csak a közös listán szereplő pártok képviselőcsoportjait illeti meg, a független vagy függetlenné vált képviselőket nem.

Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Fontosnak tartjuk, hogy a beterjesztett javaslatot az Országgyűlés vitassa meg és fogadja el, ezzel is erősítsük meg az Országgyűlés tekintélyét, erősítsük, hogy a választók akarata még inkább érvényesülhessen a parlamenti munkánk során. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage