HOLLIK ISTVÁN, a KDNP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A lényeges érveink elhangzottak, eggyel szeretném kiegészíteni.

Van számunkra egy nagyon fontos alapelv, amit a Fidesz és a KDNP nem most kezdett el érvényesíteni a munkájában, hanem amióta kormányon vagyunk.

(11.40)

Ez pedig úgy szól, hogy a demokrácia intézményrendszerét nem lehet függetleníteni a körülöttünk lévő gazdasági, biztonságpolitikai valóságtól. Ez volt az oka annak egyébként, hogy amikor Gyurcsány Ferencék tönkretették ezt az országot, és a csőd szélére sodorták az országot, akkor azt mondtuk, hogy a demokrácia intézményrendszerét is át kell alakítani, ezért lett egyébként 386 fős parlamentből 199 fős, mert azt mondtuk, hogy ebben a gazdasági helyzetben a törvényhozáson is karcsúsítani kell.

Ennek az alapelvnek az érvényesítését folytatjuk ma, amikor háborús infláció van. Amikor a szomszédban háború van, akkor nem megengedhető az, ahogy ezt az előttem szólók is elmondták, hogy különféle trükkökkel a baloldali pártok, annak ellenére, hogy 800 ezer szavazót veszítettek, mégis az elkövetkező négy évben 3 milliárd forinttal többet kapjanak. Az előttünk fekvő javaslat lényege az, hogy ezeket a forrásokat átcsoportosítsuk, a pártok, a frakciók ezt a forrást adják át, és tegyük ezt hozzá a Honvédelmi és a Rezsivédelmi Alaphoz.

Szeretném felhívni baloldali képviselőtársaim figyelmét, hogy majdnem kétszer annyiba került a jelenlegi szabályozás alapján  vagy kerül még mindig  egy baloldali képviselő, mint egy jobboldali. Sőt, ha elfogadja az Országgyűlés az új szabályozást, még akkor is többe fog kerülni egy baloldali képviselő, mint egy jobboldali.

Arató képviselőtársam figyelmét szeretném arra is felhívni, amikor azt mondta, hogy itt csak a baloldaliak veszítenek, hogy például a működési költségeken minden párt veszít, a Fidesz is és a KDNP is. (Arató Gergely: Kivéve a Mi Hazánkat, a kedvenceiteket!) Illetve azt mondta, hogy mindenki veszít, csak a kormánypártok nem. Szeretném jelezni Arató képviselő úrnak, hogy nézze meg a szabályozást, mert akkor láthatja, hogy a következő négy évben ezen az új szabályzáson a KDNP is veszíteni fog. De ezt mi természetesnek tartjuk, hogy ebben a nehéz, háborús inflációval terhelt helyzetben ezt a hozzájárulást megadjuk a rezsivédelemhez.

Ami a vagyonnyilatkozati rendet illeti, én azt azért Arató képviselő úrtól kissé visszásnak tartom, hogy az Apró-villából a vagyonosodási átláthatóságról beszélnek. Van ennek egy diszkrét bája. Illetve, ha önök most azt mondják, hogy az általunk egy az egyben átvenni kívánt európai parlamenti vagyonnyilatkozati rendet önök nem tartják megfelelőnek, akkor azt szeretném kérdezni, hogy mégis mit csinált Dobrev Klára, az ön pártja elnökének felesége európai parlamenti alelnökként ebben az ügyben, merthogy egyszer sem szólalt fel. Tehát úgy látszik, hogy eddig önöknek megfelelő volt, Dobrev Klárának megfelelő volt ez a vagyonnyilatkozati rend, most önöknek valami miatt már nem megfelelő.

Mi azt gondoljuk, hogy ennek a vagyonnyilatkozati rendnek az átvétele végre lezár egy régóta folyó, Brüsszellel fennálló vitát. Mivel mi Brüsszellel, bár vannak vitáink, de értelmes dolgokban szeretnénk megegyezni, azt gondoljuk, hogy a vagyonnyilatkozati rend átvételével végre a viták sorát rövidíteni tudjuk, hiszen ebben akkor innentől kezdve vita nem lehet.

Még egyszer, mi ezt a szabályozást korrektnek gondoljuk, valósághoz illeszkedőnek gondoljuk, éppen ezért a KDNP frakciója támogatni fogja. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage