HAJNAL MIKLÓS, a Momentum képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársak! Kicsit szomorú vagyok, hogy Kocsis Máté frakcióvezető úr már nincs a teremben, mert bevallom, egészen inspirálóak voltak azok a gondolatai, amelyek arról szóltak, hogy ha önállóan indulnának az ellenzéki pártok, akkor itt ki jutna be a parlamentbe és ki nem. Egészen annyira inspiráltak, hogy illő tisztelettel javasolnám esetleg a kormánypárti koalíciónak és különösen a KDNP-nek, hogy próbálja meg magát legközelebb önállóan megmérettetni egy választáson, és akkor erre fény derül. Azt gondolom, hogy egyként izgulna a nemzet a KDNP parlamentbe jutásáért.

Komolyra fordítva a szót, önök 12. éve vannak hatalmon, és 12 éve gyakorlatilag folyamatosan módosítják a gránitszilárdságú Alaptörvényt, melyet önök írtak. Aztán ahogy az elmúlt napokban kiderült, hasonlóan járnak el az önök által újraírt házszabállyal és országgyűlési törvénnyel is. Be kell látni, az elmúlt 12 évben ritkán fordult elő, hogy volt olyan politikai tényező, amit önök nem tudtak irányítani. Ez alól kivétel volt nyolc éve a netadós tüntetések, öt éve a NOlimpia és tavaly ősszel az ellenzéki előválasztás. Ha önök kétharmaddal tudnak kormányozni, sokszor még rendkívüli jogosítványaik is vannak mindenre, és egyébként alig marad olyan belpolitikai terület, amit nem önök befolyásolnak, akkor felmerül a kérdés, hogy miért kell az ország alapvető működését leíró törvényekhez és határozatokhoz állandóan hozzányúlniuk. Nem tudják ezeket megfelelően megalkotni?

Ugyanis most is erről van szó. A Fidesz írta házszabályt és országgyűlési törvényt készülnek olyan apróságokkal változtatni, amelyeknél egyáltalán nem látni, hogy az egyébként miben szolgálja majd az ország működését, fejlődését, helyette önök bemutatják, hogy a parlamenti működés egyoldalúan, a kormánypártok kénye-kedve szerint változhat. Egyébként erre, ha már itt fel lett idézve Nacsa képviselő úr, ő nagyon jó példát is mutatott, amikor azt mondta, hogy ők egymással egyeztettek, mutogatott magára és Kocsis Mátéra. Sajnos az ellenzéki pártokkal és ellenzéki képviselőkkel ezt nem tették meg. Ez önmagában nincsen rendben.

De térjünk ki egy-két konkrét kérdésre is ezekben a tervezetekben, ugye, kettő tervezetről is szól a vita. Tisztelt Képviselőtársak! Látszik, hogy egyes, önöknek kellemetlen személyeket önök igyekeznek kizárni az érdemi képviselői munkából, és ennek példája az akár lex Hadházynak is nevezhető, esküt nem tett képviselő esetében akár a képviselő adatigénylési és adatmegismerési jogosítványait korlátozó módosítási javaslatuk. Önök továbbra sem biztosítják a zuglói választók parlamenti képviseletét, helyette most további jogfosztásokat indítványoznak, valamint ez a javaslat tartalmazza azt is, hogy a független képviselők szakértőire rendelkezésre álló keretet is a felére csökkentik. Javasolnám önöknek, hogy az önöknek unszimpatikus képviselők érdemi munkájának a korlátozása helyett foglalkozzanak esetleg a válság kezelésével vagy akár az EU-s pénzek lehívásával és a feltételek teljesítésével, és leginkább engedjék végre Hadházy Ákost esküt tenni.

Nehéz lenne nem megmosolyogni azokat a módosításokat is, amelyeket önök az ajándékok elfogadásával kapcsolatban terveznek. Persze, egyébként ezek papíron teljesen támogatható változtatások, de egy jachtozó, helikopterező és magánrepülőző kormány képviselőitől ez egyszerűen nevetséges. Miért módosítunk egy olyan törvényt, amelyet önök amúgy sem tartanak be, vagy hogyan képzeljük ezt majd el? Szijjártó Péter maga fog menni Kövér Lászlóhoz vagy Orbán Viktorhoz, hogy engedélyt kérjen legközelebb a Lady MRD-n, amikor nyaralni akar az Adrián, vagy mi lesz ez a folyamat?

Kevésbé szórakoztató és inkább egyszerűen csak elszomorító, és nincsenek erre jobb szavak: egyszerűen sunyi az a húzás, amit önök a vagyonnyilatkozatokkal tesznek.

(12.00)

Európai harmonizációs köntösbe bújtatva valójában önök egy jóval gyengébb vagyonnyilatkozat-tételi rendszert hoznak létre. Erre hivatkozva innentől kezdve nem kell évente vagyonnyilatkozatot tenni, csak a képviselői megbízás kezdetekor. Erre hivatkozva a családtagoknak sem kell már vagyonnyilatkozatot tenni, erre hivatkozva kitörölnék a vagyonnyilatkozatból az ingatlan-nyilvántartást, tehát az eddig is nagyon gyenge, követhetetlen és gyakorlatilag semmilyen következménnyel nem bíró vagyonnyilatkozati szabályokhoz képest is egyértelmű visszalépés ez.

Higgyék el, én örülök, hogy képesek önök átvenni nyugati példákat, de javasolnám önöknek, hogy ha már az Európai Parlament működéséből akarnak tanulni, inkább a jó gyakorlatokat vegyék át, olyan is van bőven. Töltsék meg tartalommal a parlamenti bizottsági munkát, ahogy az az Európai Parlamentben zajlik, vagy engedjék vissza a sajtót a folyosókra, de ezeket a javaslatokat nyilván nem fogják megfogadni.

Szeretném felhívni a figyelmüket egy olyan következményre is, kapcsolódik még ehhez a módosítóhoz, amivel nem biztos, hogy számoltak, bár bizottsági elnök úr is említette a felszólalásában. A jelenlegi tervezetük szerint az új vagyonnyilatkozati szabályok várhatóan augusztus 1-jén lépnek hatályba, hogyha jól számolom, úgy, hogy aztán augusztus 5-éig mindenkinek meg is kell tennie az új forma szerinti nyilatkozatot, legalábbis erre utal a javaslat 40. §-a, gyakorlatilag nincsen felkészülési idő. Ha önök ezt így tervezték, akkor nyilván lelkük rajta, mi be fogjuk tartani a határidőt, eddig is betartottuk. Csak javaslom, hogy beszéljék meg egymás között, hogy ez az időzítés mennyire tartható, nehogy a főnök akkor menjen nyaralni.

Ha pedig már elveszünk az ilyen apró részletekben, akkor muszáj arra is felhívnom a figyelmet, hogy az önök előterjesztéseiben több megnyitott jogszabályi hely is feltűnően formális módosítási javaslattal érintett csak. Itt egészen konkrétan arra gondolok  mondjuk, az előterjesztés 42. §-ában több példát is látunk erre , hogy egy „valamint” szó helyett bekerül egy „továbbá”. Ez pedig egyértelműen arra utal, hogy önök a Törvényalkotási Bizottság előtt a módosító csomagot lényeges változtatásokkal akarják esetleg még megtoldani. Én is a Törvényalkotási Bizottság tagja vagyok, ismerem annak a működését. Nekem úgy tűnik, hogy önök ezt arra használják, hogy bizonyos kérdéseket nem hoznak be általános vitára, aztán utolsó pillanatban nyújtanak be 80 oldalas módosítókat, és aztán másnap már szavazhatunk is.

Tehát amikor önök ezt csinálják, és amikor ilyen nyelvtani kiskapukat alkalmaznak, akkor nem játszanak nyílt lapokkal, és most is könnyen lehet, hogy ennek a példáját látjuk. Tehát nem arról vitázunk ma, vagy nem száz százalékig arról vitázunk ma, ami végül elfogadásra fog kerülni. Arra kérem önöket, hogy adják meg a nyilvános plenáris vitával a tiszteletet a választóknak, és vállalják azt, hogy nem fognak a Törvényalkotási Bizottság elé nyelvtani kiskapukkal egy újabb utolsó pillanatos módosító csomagot beterjeszteni.

Na most, önök nagyon sokat beszéltek a frakciók forráselvonásáról, én viszont szándékosan nem fogok ebbe mélyebben belemenni, önöknek ez valószínűleg valamifajta perverz gyönyört okozna. Inkább csak annyit mondanék, hogy lehet itt turkálni egymás zsebében, csak éppen egyvalakiknek a zsebében nem turkálnak önök, ezek pedig az oligarchák. Javaslom éppen ezért, hogy támogassák majd a Momentum javaslatát egy oligarchaadó bevezetésére. Az egészen biztosan az ország fejlődését szolgálná, és bőven biztosítana költségvetési forrásokat rengeteg fontos kérdésre, pedagógusok béremelésére, ápolók bérének a rendezésére, és még megannyi kezdeményezés van, amiket önök a költségvetési vitában egyébként lesöpörnek.

Tisztelt Országgyűlés! Az elmúlt 12 évben a magyar parlament gyakorlatilag ki lett üresítve. A parlament sajtónyilvánosságát korlátozták, a bizottsági munkát szinte felszámolták, a házszabályt pedig most is érdemi okok nélkül változtatják meg. Önök kisemmizték a magyar parlamentet, a parlamentáris demokráciának csak a látszatát tartják fenn, ezzel az előterjesztéssel pedig egy újabb lépést teszünk hátra, nem előre. Köszönöm a figyelmüket. (Nacsa Lőrinc: Vastaps!)

(Az elnöki széket Dúró Dóra, az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage