DR. TÓTH BERTALAN, az MSZP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Ahogy elhangzott, valóban, a gránitszilárdságú Alaptörvény tizenegyedik  talán jól emlékszem a számra  számú módosítása van most előttünk, ennek az általános vitája zajlik.

Tulajdonképpen, amit hallottunk a felvezetőkben, abban megütötte a fülem Kósa Lajos képviselőtársamnak az eszmefuttatása ezzel az alaptörvény-módosítással kapcsolatban, ami az európai parlamenti választások és az önkormányzati választások egy időpontba való kitűzését jelenti, ennek a lehetőségét teremti meg. Mégpedig azért, mert mintha egy különvéleményt fogalmazott volna meg a többi képviselőtársához képest, sőt talán még azt is lehet mondani, hogy egy őszinte felszólalás volt, mert pontosan rávilágított arra, hogy szó sincs itt spórolásról, ugye, ő is úgy fogalmazott, hogy a spórolás csak egy mellékes hatása a két választás egybevonásának, itt kőkemény politikai érdek húzódik meg. Bár nehezen tudtam értelmezni ezt a politikai elitek közötti nem tudom, micsodát, de egy mondata volt, amikor azt mondta, hogy pontosan tudjuk, az európai parlamenti választás nem Európáról szól  ugye, nem ébredünk izzadságban az Európai Unió fontos intézményeinek a működésével kapcsolatban, valami ilyesmit fogalmazott meg , hanem ez a belpolitikáról szól. És tulajdonképpen ennyi, ez az indoka ennek a módosításnak, hiszen a Fidesz nem módosítaná a gránitszilárdságú Alaptörvényét, ha a politikai érdeke nem ezt diktálná.

De csalódást is keltett Kósa képviselőtársam volt polgármesterként, mert tulajdonképpen úgy írta le az önkormányzati választást, mintha az nem a helyi emberekről, a településeken élő emberekről szólna. Tehát mintha nem arról szólna, hogy egy önkormányzati választáson megválasztják a közvetlen képviselőjüket egy adott választókerületben vagy egy adott községben a képviselő-testületet, polgármestert, és olyanokat választanak, nem feltétlenül pártjelölteket, akikben bíznak, akik helyben teljesítettek, akiknek a programja meggyőző egy adott településen, hiszen a demokrácia egyik alapköve, hogy a legközvetlenebb lakókörnyezetünkben meghatározhatjuk azt, hogy ki képviseljen minket, és egy adott kis választókerületben milyen fejlesztések történjenek. Sajnos az elmúlt 12 évben rengeteg jogkört, hatáskört elvettek az önkormányzatoktól, de mégis azért ez egy fontos választás. Ellenben azt hallhattuk, hogy tulajdonképpen az önkormányzati választás a politikai eliteknek valamilyen egyeztetési mechanizmusa, és nem az emberekről szól. Ezért csalódtam önben képviselő úr mint volt polgármester (Kósa Lajos: Figyelni kellett volna!), hiszen azért mégis ott a debrecenieket ön is nagyon sokáig, és talán nem veszi sértésnek, de sikeresen képviselte, és vezette azt a várost. Úgyhogy sajnálom, hogy ennyi idő után ezt elfelejtette.

A spórolás, amit itt hallhattunk: Répássy államtitkár úr a tűzijátékkal vonta egy körbe. Ez is némileg egy csalódás, bár a Fidesz részéről ez teljesen természetes, hogy inkább a választásról mond le, mint a tűzijátékról. Képviselőtársam, aki felszólalt napirend előtt, azt mondta, hogy inkább több kenyeret és kevesebb cirkuszt az embereknek, de önök inkább a tűzijátékra szánják azt a 6,5 plusz 1 milliárd forintot, mint hogy egy adott választásra tennék.

Szóval, az önök politikai érdeke, hogy az önkormányzati választás ne a településekről szóljon; hogy az önkormányzati választás ne arról szóljon, hogy egy adott közösség megválasztja a saját vezetőit; hogy egy adott település fejlődéséről gondoskodjanak, megbízzák azokat a képviselőket, akik az ő érdekükben fognak dolgozni, hanem egy országos kampányt akarnak erre ráfűzni, belpolitikai kampányt, ahogy Kósa képviselőtársam fogalmazott (Kósa Lajos: Nem mondtam ilyet!), megint lehet a propagandát ráállítani. Nem több ezer felé kell a kommunikációt összpontosítani, lehet központi kampánystáb, az európai parlamenti választásokra felhúzva lehet folytatni a Brüsszel elleni, az Európai Unió elleni küzdelmet, lehet a frázisokat pufogtatni, és tulajdonképpen a választók figyelmét elvonni arról, hogy amúgy pedig a saját településük sorsáról fognak dönteni. Tehát ennyi az önök módosításának az értelme. És köszönöm Kósa képviselő úr őszinteségét, mert rávilágított a valós indokára ennek az alaptörvény-módosításnak.

A másik része az alaptörvény-módosításnak, nem szerettem volna én sem túl sok mindent ehhez hozzáfűzni, de mégis elhangzottak olyan érvek, amiket nem tudok szó nélkül hagyni. Nacsa képviselő úr a román prefektúrákhoz hasonlította a magyar vármegyéket, ezt egy kicsit én erősnek érzem. De tulajdonképpen itt a kommunista múlttal való szakítás többször elhangzott, a komcsizás, még az előző napirendnél Kocsis frakcióvezető úr is Burány volt képviselőtársamat komcsizta le. Ekkor esett le számomra, hogy tulajdonképpen ez az önök vezetőinek a kommunista múltjának az eltakarásáról szól. Gondolok itt a miniszterelnökre, gondolok itt a házelnökre, akik azért kivették a kommunista rendszerből a részüket, tagjai voltak az akkor működő kommunista szervezeteknek. Tehát tulajdonképpen ez pont arról szól, hogy a saját múltjukat akarják, a saját vezetőik múltját akarják ezzel eltakarni, és nyilván a propagandagépezeten keresztül meggyőzni a választópolgárokat, hogy a fideszes képviselők soraiban, a miniszterelnök, házelnök részéről nincs kommunista múlt, pedig, ahogy önök fogalmaztak, azért ők is mégiscsak komcsik voltak.

Nem fogjuk támogatni az alaptörvény-módosítást. Köszönöm szépen. (Szórványos taps az ellenzéki padsorokból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage