DR. KOVÁCS ZOLTÁN (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársak! Talán személyes érintettség okán is néhány gondolattal reflektálnék a vezérszónokok szavaira. Én voltam polgármester is, kormánymegbízott is, és ha a kormánymegbízotti elnevezésből indulok ki, neveztek kormánybiztosnak, biztos úrnak, de amikor elmondtam, főleg az idősebbek számára, hogy mi az én titulusom és a funkcióm, és azt mondtam, hogy főispán, az idős korosztály ezt már értette, egyébként nagyon nem. Ezért visszatérni a hagyományokhoz szerintem fontos dolog, még akkor is, ha Bedő Dávid mindezt bohóckodásnak tartja. Ez a különbség köztünk és önök között, hiszen ezt a szót használta, hogy erre nem érdemes több szót vesztegetni, mi pedig tiszteljük a hagyományokat.

Ha már a hagyományok kapcsán előkerült a nemzeti örökség védelme, szeretném elmondani, hogy soha ennyi pénz nem fordítódott kastély- és várprogramra, mint az elmúlt 12 esztendőben. Csak a ’14-18-as ciklusban, jól emlékszem, 54 milliárd forint került elköltésre kastély- és várprogramra, amiből emblematikus nemzeti örökségek újultak meg. Soha nem a szervezetrendszer dönti el, hogy egyébként mit teszünk, hanem az, hogy milyen a tevékenység e körben.

A polgármesteri választás kapcsán Kósa Lajos utalt ’94-re. Én azt végigéltem. Októbertől decemberig mindenki várta, hogy na, mikor tűzi ki a kétharmados többségű MSZP-SZDSZ-kormány majd az önkormányzati választásokat, így lett aztán decemberben a választás kitűzése. Nemcsak hogy egymással nem tudtak megegyezni, hogy az összeférhetetlenségi szabályokat megszüntetik, hanem akkor volt a Bokros-csomag előkészítése és nem akarták behozni a parlamentbe, míg az önkormányzati választások lezajlanak. Ennyit a demokráciáról.

Tekintettel arra, hogy a két percem lejárt, másik két percben folytatni fogom. Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps a kormánypárti oldalon.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage