NOVÁK ELŐD (Mi Hazánk): Tisztelt Országgyűlés! Örülök, hogy a nemzetgyűlés már napirendre kerülve kicsit vita témáját is képezi, és örülök, hogy a Momentum erre reagálva felhozta, hogy a 106 választókerületből a 107. és a 108. helyre jelölt volna külhonit, illetve a listán feltették, csak azt nem mondta a képviselő asszony, hogy a 124. helyre, ahogy nézem, miközben összesen 93 helyet osztanak ki. Tehát még a matematikai esélyt sem adták meg annak, hogy egy külhoni bejusson. Én pedig pont amellett érveltem, hogy a szimbólumokon túllépve itt legyen jelen a magyar Országgyűlésben (Nacsa Lőrinc, dr. Zsigmond Barna Pál helyére mutatva: Itt ül!), vagy 2014 óta nemzetgyűlésnek is nevezhetnénk, egy külhoni magyar képviselő.

Arról, hogy ki honnan származik, meg kinek mi volt a nagyapja, persze lehet beszélni, de azt, hogy életvitelszerűen valaki külhoni magyarként jár a nemzet templomába dolgozni  igen, egy pozsonyi magyar miért ne járhatna be ugyanúgy, mint egy pécsi magyar , ezt hiányolom, és erre még a matematikai esélyt sem adta meg a Momentum. De örülök, hogy legalább szándék szintjén szimbolikus helyre feltették. Én azt mondtam, hogy Popély Gyula volt a legközelebb 2010-ben a Jobbik 50. körüli helyén, az akkor még jóval nagyobb parlamentben, illetve most a 10. helyén a Mi Hazánk Mozgalom listáján.

(15.50)

De a személyétől függetlenül is szorgalmazom, és örülök annak, hogyha más pártok is elgondolkoznak azon, hogy ideje volna a megnevezéseken túl valóban működésszerűen is a nemzet gyűlésévé tenni ezt az Országgyűlést. Köszönöm szépen. (Taps a Mi Hazánk soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage