NACSA LŐRINC (KDNP): Köszönöm szépen. Csak Novák Elődöt kijavítanám: Zsigmond Barna Pál képviselőtársunk marosvásárhelyi születésű, ott nevelkedett, sőt Csíkszeredában főkonzul is volt (Novák Előd: Hol lakik?!), élete nagyobbik részét töltötte a határnak azon az oldalán, úgyhogy ilyen szempontból ezt visszautasítanám. De mellesleg a Fidesz-KDNP európai parlamenti listáján szerepel a Vajdaságból származó és a Vajdaságban élő képviselőtársunk, Kárpátaljáról származó és Kárpátalján élő képviselőtársunk, sőt ott vannak erdélyi képviselők az RMDSZ színeiben. Úgyhogy azt gondolom, hogy mi a választási szövetségekben is és a választási listákban is mindent megtettünk azért, hogy a határon túli testvéreink megfelelő módon legyenek képviselve akár itt, az Országgyűlésben, akár az Európai Parlamentben.

Bedő képviselő úrnak jelezném, hogy nekem is vannak ilyen félelmeim. Pikó András, Soproni Tamás, László Imre, Karácsony Gergely, Kiss László, Niedermüller Péter, Déri Tibor, nekem is vannak ilyen félelmeim, hogy hogy fogják… Mondjuk, amikor a koronavírust arra használták, hogy a bűnöző Czeglédy Csabával kössenek szerződéseket, akkor vajon mire… (Bedő Dávid jelzésére:) A bűnöző Czeglédy Csabával, tisztelt képviselő úr, ön is megszavazta ezt a szerződést a XIV. kerületben például, kíváncsi lennék, hogy mit csinálnak ebben az interregnum állapotban. Ez bennem is fölmerül, tisztelt képviselő úr.

Az pedig, hogy ki mikor tölti be a 18. életévét…  van olyan ismerősöm, aki április 4-én töltötte be idén. Ő nem szavazhatott, tisztelt képviselő úr, ez a törvény. Van a választásnak egy napja, és vannak, akik előtte születtek, és vannak, akik utána születtek. Nekünk van egy közös, egy családi barátunk, aki április 4-én töltötte a 18. életévét, neki legközelebb négy év múlva lesz lehetősége az országgyűlési választásokon részt venni. Ez az indok szerintem nagyon gyenge lábakon áll, mert világéletében úgy volt a választási rendszer, amikor én betöltöttem a 18. életévemet, akkor az első fordulóban még nem szavazhattam, a második fordulóban pedig már igen. Ilyen a választási rendszerünk, így van a biológia is, tisztelt képviselő úr, ezt kár tagadni. A választás időpontja teljesen egyértelmű, aki akkor betöltötte a 18. életévét, az szavazhat, aki nem töltötte be, az nem szavazhat.

Tudjuk, hogy a Momentumban voltak olyan hangok, amelyek az idősektől is el akarták venni a szavazati jogot, rendszeresen előkerült ez önöknél, mi mégiscsak az általános választójog mellett érvelnénk. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage