NACSA LŐRINC, a KDNP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Ez egy nehéz vita, azért nehéz vita, mert mind a két oldalon frusztráltak vagyunk, mert az Európai Unió már nincs ott, ahol mi szeretnénk, hogy legyen, és az Európai Unió még nincs ott, ahol önök szeretnék, hogy legyen.

Mi azért nyújtottuk be ezt a határozati javaslatot, és azért mondom, hogy az elégedetlenségünket kell hogy kifejezzük, mert az Európai Unió megtagadta a keresztény gyökereit, megtagadta az egészséges, a kölcsönös tiszteleten alapuló, a nemzetállamok egy kicsit egymással versengő, de mégis a kölcsönös tiszteleten alapuló együttműködését, és elindult a föderális Európa irányába, az európai egyesült államok irányába, az önök vágyálma irányába, de még ott sincs. És ettől a mai vita egy nagyon érdekes vita, és nagyon fontos vita, hogy mi lesz az Európai Unió jövőjével, de teljesen világos, hogy a nemzetállami együttműködési keretek fellazultak, és a birodalom központja megkezdte működését, de európai egyesült államok még nincsenek, és azért fogunk tenni és azért fogunk dolgozni, hogy ne is legyenek.

Az Európai Unió jövőjével kapcsolatban már régóta folynak jelentős viták, ahol alapvetően ez a két eltérő álláspont, de két teljesen világos álláspont látható: az erős nemzetállamokon alapuló közös kihívások megoldása érdekében egymással kompromisszumra jutó nemzetek Európája koncepció, míg az önök oldalán a birodalomépítő, a totális integrációt önmagában célnak beállító, a nemzeti szuverenitást feladó európai egyesült államok koncepció.

A mi felfogásunk szerint Európa történelmileg egy sokszínű, sok kultúra, sok nép által lakott földrész, melynek egytől egyik megvannak a saját nemzeti értékei, nyelvei, örökségei. Ezért önmagában olyan, hogy európai nép, nem létezik, csupán európai népek együttélése és együttműködése képzelhető el.

Arató képviselő úrhoz hasonlóan én is elmesélnék egy anekdotát. Egy európai konferencián esett meg velem, hogy a reggelizőasztalnál leültem egy európai parlamenti képviselő mellé, és mint minden ilyenkor, bemutatkozással kezdtük a beszélgetést, megkérdeztem, hogy honnan érkezett a hölgy, és erre ő büszkén azt válaszolta, hogy én európai vagyok, csak Svédországból választottak meg. Na, ilyen az európai baloldal gondolkodása, ahol a nemzetállamoknak nincsen szerepe, ahol az otthoni nemzeti kultúrának, örökségnek, tradícióknak nincsen szerepe, egy dolognak van szerepe, hogy technikai kérdésként kezelik, hogy a svéd választási rendszeren keresztül, a svéd választási irodában, a svéd választók által került ő az Európai Parlament székébe.

(17.30)

Mindent leír ez a pár mondat, tisztelt képviselőtársaim, hogy mi a baj jelenleg az Európai Unióval.

Az EU reformjáról szóló vita kapcsán, amely tavaly tavasszal elkezdődött  többen beszéltek már erről , Arató képviselő úrnak jelezném, hogy nem az volt a baj az „Európa jövője” konferenciával, hogy nem az a végeredmény született, amit mi szerettünk volna; az volt a baj, tisztelt képviselőtársam, hogy az önök elvbarátai Brüsszelben kitörölték az álláspontjainkat, nem töltötték föl az álláspontjainkat, szabotálták, cenzúrázták azokat az álláspontokat, amelyek például Magyarországon vagy éppen Lengyelországban, Olaszországban, Spanyolországban vagy bárhol máshol születtek, csak nem a mainstream áramlattal, a liberális brüsszeli gondolattal értettek egyet. Úgyhogy, tisztelt képviselőtársam, nem a konferenciával volt bajunk, az a bajunk, hogy semmibe vették sok tíz- és százmillió európai polgárnak a véleményét. Hiszen számos partnerünktől, hazai és külföldi partnerünktől hallottuk azt, hogy ők is rengeteg, a mérsékelt európai egységre, európai konszenzusra törekvő, erős nemzetállamokban gondolkodó javaslattal járultak hozzá az Európa jövőjéről szóló konferenciákhoz, így kitörölték a javaslataikat az összesítésből, mintha azok nem is történtek volna meg.

A lisszaboni szerződésben, tisztelt képviselő úr, a kettős mérce hol volt benne? A lisszaboni szerződésben az Európai Bizottság vállaltan politikai szerepvállalása hol volt benne, tisztelt képviselő úr? És Brüsszel most úgy adja elő az Európa jövőjéről szóló javaslatait, mintha csak és kizárólag az európai egyesült államok eszménye létezne, mintha csak ezt akarná Európa népe egyhangúlag. És ezért Brüsszel szerint minél hamarabb minél több jogkört meg kell adni az európai uniós intézményeknek, és elvonni a nemzeti parlamentektől a szuverenitásuk, a törvényhozási kompetenciájuk minél nagyobb részét. Az „Európa jövője” konferenciasorozat tehát az intoleráns és erőszakos véleményhegemónia színjátéka volt, nem pedig közös, szabad gondolkodás.

Dobrev Klára is számos alkalommal kifejtette a múltban, ő azt mondta, az álmom az európai egyesült államok, azt is mondta: „Semmi kétség: Európa jövője az Európai Egyesült Államok.” A baloldal azóta is folyamatosan azon mesterkedik, hogy az európai egyesült államok létrejöjjön, és Magyarország pedig ne kaphassa meg a neki járó, jogi, erkölcsi és gazdasági szempontok alapján is járó uniós forrásokat. Önök ugyanazt folytatják, amit április 3-a előtt elkezdtek, megpróbálják a demokratikusan megválasztott magyar kormányt ellehetetleníteni Brüsszelben, följelentik a biztosi elvbarátaiknál, Věra Jourovánál és a többieknél, és Dobrev Klára, a hazai baloldal és az európai egyesült államok koncepciójának az a célja, hogy a nemzeteket és a nemzeti szuverenitást végképp feladják, végképp eltöröljék, és egy brüsszeli birodalmat építsenek ki. Ezt az őrült elképzelést mi ellenezzük, ugyanis az elmúlt évek, az elmúlt évtized válságai rávilágítottak, hogy hatékonyan és amikor cselekedni kell csak a tagállamok védhetik meg a saját polgáraikat.

Most szeretnék itt Arató Gergelyre reagálni. A Fidesz-KDNP nem tervezi Magyarországot kivezetni az Európai Unióból. (Dr. Hörcsik Richárd: Úgy van!) Egy párt van a magyar parlamentben, amely ezt a zászlójára tűzte, az a Jobbik, önök összefogtak azzal a Jobbikkal, amely uniós zászlót égetett, akik a… Z. Kárpát Dániel… (Arató Gergely közbeszól.) Z. Kárpát Dániel most… (Arató Gergely, a Mi Hazánk teremből távozó néhány képviselője felé mutatva: A barátai azok!) Z. Kárpát Dániel azóta átült, tisztelt képviselő úr? Z. Kárpát Dániel, aki a Jobbik frakcióvezető-helyettese talán, de mindenképpen alelnök, írt egy EU-tanázia című könyvet, érdemes megnézni, tisztelt képviselőtársaim. Önök rendszeresen az EU-ból való kilépés mellett érvelnek. Önök tartottak tüntetést „Tagok legyünk, vagy szabadok?” címmel, tisztelt képviselőtársam, nem egyet, hanem sokat az elmúlt évek során.

Az a helyzet, tisztelt Arató képviselő úr, hogy ön azt mondja, hogy mi azt szeretnénk, hogyha csak kormánypárti képviselő lenne az Európai Parlamentben. Amit Deutsch Tamás képviselőtársam felhozott példának, az Európa Tanács parlamenti közgyűlése, ott a nemzeti parlamentek delegálnak képviselőket, kormánypártiakat is és ellenzékieket is. Tudja, mi volt az elmúlt négy évben az egyetlen szomorú az Európa Tanács parlamenti közgyűlésében, tisztelt képviselő úr? Hogy a DK delegáltja egyetlenegyszer sem tette tiszteletét Strasbourgban, az Európa Tanács épületében, hogy a DK delegáltja semmivel nem járult hozzá ahhoz a munkához, ami az Európa Tanácsban zajlott, az Európa Tanács parlamenti közgyűlésében zajlott.

És az a helyzet, tisztelt képviselőtársam, hogy ön mondhatja, hogy mi volt benne a lisszaboni szerződésben, de az, amit most az Európai Unió részéről tapasztalunk, a politikai vesszőzés, a politikai bunkósbotként a jogi érveket felhasználás, a kettős mérce, az nem volt benne a lisszaboni szerződésben, és továbbra sem fogjuk elfogadni; mint ahogy viszont az egyhangúság benne volt a lisszaboni szerződésben, ön most mégis amellett érvelt, hogy töröljék el az egyhangúságot, közben pedig a lisszaboni szerződést dicsőítette, pedig benne volt, benne van az egyhangúság. (Arató Gergely közbeszól.) Ön azt mondta, tisztelt képviselő úr, hogy végig kell gondolni, hogy biztos, hogy jóe, hogy tagállamok vétózhatnak bizonyos kérdésekben  ez az egyhangúság felszámolására irányul, ellentmond az Európai Unió alapszerződésének, veszélyes vizekre eveznek ezzel, de nyilvánvalóan ez az önök célja: megbüntessék a renitens országokat, elmondják, hogy aki nem áll be a sorba, az nem kap rétest majd estére.

Az a helyzet, tisztelt képviselőtársaim, hogy ez a határozati javaslat mindent elmond az ügyben, hogy mi a probléma ma az Európai Unióval, ezért mindent meg kell tennünk annak érdekében belülről, hogy az Európai Unió (Az elnök csenget.) egy jobb, a nemzetállamokat jobban szolgáló intézményrendszer legyen. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage