NACSA LŐRINC, a KDNP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Ne csodálkozzunk azon, hogy Gyurcsány Ferenc beküldte a pártigazgatóját magyarázni a vereséget és a bizonyítványt (Derültség az ellenzék soraiban.), neki óriási része van pártigazgatóként abban, hogy egy történelmi buktát ért el az ellenzék vezető erejével együtt ebben a gyönyörű szivárványkoalícióval közösen. Ne csodálkozzunk azon, hogy ez rendre így van, az elmúlt 12 évben önök mindig mindenkit okolnak a választási vereségeikért sorban, hogy a szemükbe sütött a nap, hogy fújt a szél, hogy lejtett a pálya, hogy fűcsomók voltak, és sok minden történt, csak saját magukat soha nem okolják a választási vereségükért, szembenézni nem képesek a választási vereségük okaival, amit egyébként Mérő László pontosan megfogalmazott abban a bizonyos interjúban, amit Hende alelnök úr is említett korábban a vezérszónoki felszólalásában.

Sebián-Petrovszki László úgy kezdte a felszólalását, hogy egy normális országban. Szerintünk Magyarország egy normális ország. Tudjuk, hogy önök mit gondolnak közös hazánkról, tudjuk, hogy önök hogyan nézik le a magyarokat, de ön azt mondja, hogy ez nem egy normális ország. Mi nagyon is azt gondoljuk, hogy Magyarország igenis egy normális ország, sőt a világ legjobb helye. (Sebián-Petrovszki László: Ajjaj!) Én kikérem magamnak, hogy így beszéljen közös hazánkról, még ha nemzetellenes érzései is vannak, akkor is.

Azt mondta, hogy nem volt szabad meg nem volt demokratikus ez a választás, meg mindenféle jelzőt felsorolt. De ha önök nyertek volna, akkor az lett volna, nem, tisztelt képviselő úr? Önök szerint az a szabad és demokratikus választás, amit önök nyernek, és minden más, amit nem önök nyernek, az nem szabad és nem demokratikus választás. Ismerjük ezt, ki volt a legnagyobb hangú szószóló ebben? Jakab Péter, amikor a szerencsi időközi választást elvesztették, akkor elmondta, hogy de amúgy egy demokratikus rendszerben nyert volna, bár a Fidesz-KDNP jelöltje, Koncz Zsófia több mint 50 százalékot kapott, tehát abszolút többség felett nyerte el a választók bizalmát. De önök csak azt a választást szeretik, amit megnyernek, és minden mást mélyen lenéznek.

Külön kitérnék itt a határon túli magyarok elleni kirohanására Sebián-Petrovszki Lászlónak. A képviselő úr megkérdezte, hogy a Marosvásárhely melletti provokációról honnan lehet tudni, hogy provokáció. Tisztelt Képviselő Úr! Ha valaki ránéz arra a képre, amit az interneten közzétettek  ön pártigazgatóként elég sokat foglalkozott a választási kampányban ilyen kérdésekkel is , akkor teljesen világosan látszik kettő dologból. Az egyik dolog az, hogy véletlenül ezekből a levélcsomagokból, az összesből az azonosításra szolgáló papírt valahogyan kiszedték, és úgy telepítették oda, hogy ne lessen beazonosítani. Egyébként minden választási borítékban szerepelnie kell a szavazatát leadó magyar állampolgár személyes adatainak. Még egy dologból lehet tudni, hogy az összes szavazat önökre lett leadva.

Tisztelt Képviselő Úr! Mi 94 százalékot értünk el a határon túli magyar közösségek között, és ezt hálásan köszönjük nekik, és igyekszünk a bizalmukat megszolgálni, ezért is gondolunk nemzetgyűlésként az Országgyűlésre, hiszen a határon túli magyar szavazók is hozzájárultak ahhoz, hogy most itt a Fidesz-KDNP-többség kormányozhat ismét, és hozhat a magyar társadalom és magyar nemzeti közösség érdekében fontos és előremutató döntéseket. De, tisztelt képviselő úr, ha a határon túli világban az az arány, hogy 94 százalékban szavaznak a Fidesz-KDNP-re és 2-3-4-5 százalék szavaz önökre, akkor ön is tudja pontosan, hogy nem lehet olyan levélcsomag, amelyben kizárólag önökre leadott szavazat szerepel. Kérdezze meg Mérő Lászlót, ő matematikus, biztosan elmagyarázza önnek szívesen, hogyan is áll ez össze.

Úgyhogy elég sok mindenből lehet látni, hogy ez egy aljas provokáció volt. És tudja, hogy mi a legaljasabb ebben a provokációban, hogy az önök magyarellenes és nemzetellenes érzelmeire próbált hatni, hogy önök megint kifakadhassanak a határon túli magyarokra, önök megint kifakadhassanak a határon túli magyarok szavazati jogára, amit önök nem támogatnak. Nyíltan minden alkalommal bevallják, nem támogatják, hogy a határon túli magyaroknak állampolgársága legyen, és nem támogatják, hogy szavazati joga legyen, és önöket zavarja, hogy az egész nemzet bele tud szólni a közös hazánk jövőjének az alakulásába, tisztelt képviselő úr. Ezt önök sosem rejtették véka alá, önök nemmel szavaztak a kettős állampolgárságról szóló törvényre, Gyurcsány Ferenc nemmel szavazott a kettős állampolgárságról szóló törvényre, Vadai Ágnes is nemmel szavazott. Tisztelt Képviselő Úr! Úgyhogy ne mondja, hogy csak a szavazati jogra mondanak nemet, mert az állampolgárságra is nemmel szavazott például az ön pártelnöke, Gyurcsány Ferenc is.

Én azt gondolom a 2022. április 3-án lezajlott országgyűlési választásokról, amit egyébként az EBESZ delegáltjai is mondtak, és számos más külföldi választási megfigyelők, politikusok és civil szervezetek is mondtak, hogy a választás szabad volt és demokratikus, tisztelt képviselő úr. Soha ennyi választási megfigyelő nem figyelte árgus szemekkel a magyar választás lebonyolítását. És innen szeretnék köszönetet mondani a Választási Bizottság és a Választási Iroda munkatársainak és minden egyes szavazatszámlálónak minden egyes szavazókörben, hogy nagy munkabírásról tanúságot téve egy nagyon fontos, sorsdöntő napon helytálltak, előtte is és utána is a szavazatok számlálásában a jogerőre emelkedésig az összes munkát elvégezték.

És azt is külön köszönöm a mostani törvényjavaslatnál, amit államtitkár úr már említett, hogy az alakuló ülésen a Választási Bizottság elnöke elmondta a beszámolójában, hogy látnak olyan pontokat, ahol módosításra fognak javaslatot tenni az Országgyűlésben. Ez mindössze másfél hónappal ezelőtt volt, azt gondolom, hogy ez egy gyors és profi munka, amit itt láthatunk most magunk előtt, az Igazságügyi Minisztérium lényegében csak kodifikált szövegbe rakta a Választási Bizottság javaslatait, és benyújtotta az Országgyűlésnek. Nyilván köszönet nekik is, de én azt gondolom, hogy jár a köszönet a Választási Bizottság és a Választási Iroda minden munkatársának, akik ezeket a módosításokat idehozták elénk, hogy dönthessünk róla legjobb tudásunk szerint.

Tisztelt Képviselő Hölgyek és Urak! A 2022. április 3-ai választást önök elvesztették, és ezért a magyar embereket okolják, és szerintem ez nem helyes, szerintem túl kellene lépni. Nem tisztem beleszólni az önök önreflexiós folyamataiba, ezt majd maguk között kibeszélik, vagy már kibeszélték, bár a megnyilvánulásaikból az látszik, hogy a valóságtagadás még mindig igen közel áll önökhöz. De a Választási Bizottságot vagy a Választási Irodát, vagy a magyar választókat, vagy a választási rendszert, vagy minden mást kritizálni saját maguk helyett szerintem nem helyes, lépjenek ezen túl, lesznek még választások, folyamatosan, most fogunk arról dönteni majd, ma volt az általános vitája annak a javaslatnak, hogy az európai parlamenti választást az önkormányzati választással közösen tartsuk 2024 tavaszán, utána 2026-ban is lesznek választások, és így tovább szépen sorban, a magyar demokratikus hagyományainkhoz híven és a törvényeknek megfelelően.

Szerintem fontos, hogy a mostani törvényjavaslat keretein belül is, akár a kampányidőszakról beszéljünk, akár a jelöltállításról, akár a Választási Bizottságba delegált tagokról beszéljünk, az előttünk fekvő módosítások előremutatók, olyan problémákat megoldanak, amik a közelmúltban gyakorlati tapasztalatokon alapultak és felmerültek. Mert ezek nem légből kapott módosítások, tisztelt képviselőtársaim, hanem a való életből, a most még friss élményként lezajlott választás tapasztalataiból szűrte le a Választási Bizottság azt, hogy ilyen módosító javaslatokat terjesszen az Országgyűlés elé, és javasoljon az országgyűlési képviselőknek elfogadásra, mert ezek a gyakorlati tapasztalatból jönnek.

(20.30)

Szerintem minket nem lehet azzal vádolni ebben a pillanatban  mert önök mindig szeretnek bennünket valamivel vádolni , hogy most akkor megváltoztatjuk ezzel a törvényjavaslattal a játékszabályokat úgy, hogy két és fél hónap telt el a választások óta, tisztelt képviselő úr. Hát, mikor lesz a következő országgyűlési választás? Önöknél néha az van, hogy túl korán módosítjuk a választási törvényt, aztán túl későn módosítjuk, ez a „van rajta sapka, nincs rajta sapka” esete. Most van itt egy tiszta módosítás, a következő országgyűlési választás négy év múlva esedékes, tisztelt képviselő úr, mindenki pontosan ismerheti ezeket a szabályokat akár a listaállítással, akár a delegálással, akár a népszavazással kapcsolatos kérdésekben.

Azt kell mondjam, amit az alaptörvény-módosítás vitájában is elmondtam, hogy szerintem pozitív tapasztalat volt az országgyűlési választás és a népszavazás ugyanazon a napon történő megtartása. Először történt ilyen, ebből is le kell vonni a tapasztalatokat, le kell vonni a határidőre vonatkozó tapasztalatokat, a lebonyolításra vonatkozó tapasztalatokat, hiszen most az alkotmánymódosítással kapcsolatban erre készülünk az európai parlamenti választások és az önkormányzati választások vonatkozásában is.

Szerintem a népszavazás és az országgyűlési választások egy időben tartása megnövelte a részvételt, ami a demokráciát erősíti, és a legitimációját erősíti mind ennek a kormánynak, mind például a népszavazáson feltett kérdéseknek. 3,6-3,7 millió ember egy irányban szavazott. (Sebián-Petrovszki László: Érvénytelen lett!) Soha az elmúlt 32 évben nem szavaztak ennyien pártokon felülálló módon egy irányban, még az EU- és a NATO-tagságra sem, tisztelt képviselőtársam. Ez a legnagyobb egy irányba mutató támogatás volt népszavazási kérdésekben, és én az alaptörvény-módosítástól is azt várom, hogy például az országgyűlési választásokhoz képest tradicionálisan alacsonyabb részvételű európai parlamenti választáson is magasabb lesz a részvétel amiatt, hogy az önkormányzati választással egy napon tartjuk, és ezáltal az európai parlamenti képviselők mandátumát is magasabb legitimációval látja el a minél magasabb részvétel. Szerintem jó dolog, ha minél magasabb részvétel van egy választáson, teljesen mindegy, hogy az országgyűlési, önkormányzati vagy európai parlamenti választás.

Az is teljesen világos, hogy az a régi liberális mantra megdőlt, hogy a magas részvétel csak önöknek kedvezhet, ezzel a mítosszal is sikerült leszámolni április 3-án. Az a helyzet, tisztelt képviselőtársaim, hogy ne a napsütést okolják azért, ha kikapnak a focimeccsen. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage