SEBŐK ÉVA, a Momentum képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen. Annak idején, amikor két-három évvel ezelőtt én beléptem a politikába, az egyik fő indok az volt, hogy a saját szakterületemen olyan mocsok minőségű jogszabályok születtek, hogy azokból nem lehetett dolgozni.

Most megint előttünk van egy elképzelés, és szeretném megkérdezni államtitkár urat, hogy mi történt, merthogy ennek a minősége megint ZS kategória. Hozok példát, hogy egyetlenegy paragrafussal kapcsolatban milyen gondok vannak. Semmi politikai háttértörténet nincsen mögötte, csak hogy szimplán mi fog történni, ha ezt így elfogadják.

A 3. §-ban van egy technikai módosító, ez az, amit talán a DK-s kolléga úgy említett, hogy szakmai módosító. Lényegében most, jelenleg úgy néz ki a helyzet, hogy általában vasárnap megtörténik a szavazás, éjszaka megtörténik a szavazatszámlálás, hétfő pihenőnap a szavazatszámláló bizottsági tagoknak. Ebbe most bekerül egy módosítás, mégpedig hogy nem a szavazást követő napon lesz a pihenőnap, pontosabban a munkaidő-kedvezmény, hanem a szavazatszámlálást követő napon. Mi érteni véljük, hogy mit akart itt a költő: a költő azt szerette volna, hogy ahogy bejönnek a levélszavazatok meg a más helyszínen leadott szavazatok, akkor azoknak a megszámlálása nem vasárnap éjjel történik, hanem valamikor szerdán-csütörtökön, így semmire nem mennek a hétfői pihenőnappal. Ez így teljesen rendben is van, érthető, logikus, támogatható.

Igen ám, csakhogy az, hogy pontatlanul és nem megfelelően megfogalmazva került megírásra maga ez a módosítás, odavezet, hogyha a szavazatszámlálás vasárnap éjjelről átcsúszik hétfő hajnalra, az értelmezhető úgy is, sőt leginkább úgy értelmezhető, hogy a pihenőnap majd keddre fog járni, aminek nincs az égadta világon semmi értelme, de cserébe legalább veszélyes. Elmondom, hogy miért veszélyes: azért, mert van egy autóbusz-vezetőm, egy légiirányítóm, van egy nehézgépkezelőm, aki bevállalja a szavazatszámlálást  most függetlenül attól, hogy delegált vagy választott , dolgozik, csinálja a szavazatszámlálást hajnal háromig, négyig, ötig, hazamegy, majd ha keddre kapja meg a pihenőnapot, az azt jelenti, hogy reggel nyolcra mehet, és beülhet azt a bizonyos nehézgépet kezelni, vagy beülhet abba a buszba, hogy azt elvezesse. Ezt át kellett volna gondolni.

De még mindig ennél a paragrafusnál maradva, vannak ott más problémák is, ugyanis van egy csomó olyan kérdés, amit most meg lehetne válaszolni, de nincsenek megválaszolva. Mit hozok példának? (Nacsa Lőrinc és Hende Csaba beszélgetnek.) Ugye, azoknál az embereknél, akik magának a választásnak a lebonyolításában részt vesznek, és most megint kifejezetten  remélem, Nacsa úrékat nem zavarom  a szavazatszámláló bizottsági tagokra gondolok, továbbra sincs megoldva az a probléma, hogy valakinek a természetes munkaideje vasárnapra esik. Nem válaszoltuk meg, hogy akkor ott az ő munkáltatója most jó fej lesz, elengedi, módosít a munkarenden, szabira megy, fizetés nélkülire megy, nincsen megválaszolva ez a kérdés, hogy hogyan tud vasárnap a szavazás lebonyolításában részt venni. (Dr. Répássy Róbert és Nacsa Lőrinc beszélgetnek.)

Ahogy egyébként arra sincsen válasz, hogy aki… Nacsa urat megkérném, hogy ha az államtitkár úrhoz beszélek, akkor ne most akarjon beszélgetni! (Dr. Répássy Róbert: Az Országgyűlésnek beszél!  Vajda Zoltán: Elnök úr!  Az elnök csenget.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage