DR. RÉPÁSSY RÓBERT igazságügyi minisztériumi államtitkár: Elnézést kérek, elnök úr, hogy megszakítom a vitát, de fontosnak tartom tájékoztatni az Országgyűlést, hogy a kormány támogatja a törvényjavaslat elfogadását, tekintettel arra, hogy a törvényjavaslat a közérdekű nyugdíjas-szövetkezet és a kisgyermekkel otthon lévők szövetkezete tagjai számára is biztosítja a munkájukért járó pénzbeli juttatás kifizetésének fedezetét azokban az esetekben, ha az a vállalkozás, ahol a szövetkezeti tag a munkáját végzi, felszámolási eljárás vagy szerkezetátalakítási eljárás alá kerül.

Felszámolási eljárás esetén felszámolási költségként kell kifizetni a szövetkezet részére a munkaerő-szolgáltatás díját, ha pedig erre nincs fedezet, akkor arra az állam bérgarancia-támogatást nyújt.

Bírósági szerkezetátalakítási eljárásban pedig mind a közérdekű nyugdíjas-szövetkezet, mind pedig a kisgyermekkel otthon lévők szövetkezete tagjai díjazásának fedezetét köteles a szerkezetátalakítási eljárás alatt álló vállalkozás kifizetni a szövetkezet részére. Tehát nem kérhet erre nézve fizetési haladékot vagy bármilyen fizetési könnyítést.

A törvényjavaslat célja tehát, hogy a tagjaik munkához jutását segítő szövetkezetek, az iskolaszövetkezet, közérdekű nyugdíjas-szövetkezet, valamint a kisgyermekkel otthon lévők szövetkezete mindegyike számára biztosítsa a tagok részére a külső vállalkozásoknál végzett munkájukért járó pénzbeli juttatás fedezetét. Ezért a kormány támogatja a javaslatot. Köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage