VAJDA ZOLTÁN, az MSZP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen a szót. Azt hittem, hogy még valaki van előttem, elnézést, de hát akkor nagy öröm nekem Nacsa kolléga úr után felszólalni egy ilyen fontos témában is. Tegnap is élmény volt, bár egy kicsit korán távozott, lehet, hogy álmos volt tegnap este, elég sokáig tartott a munkánk itt tegnap. Tegnap, amikor a viszonylag estébe nyúlóan, talán fél 10-ig tartott ülésen egy másik témában, az egyes választási tárgyú törvények és ahhoz kapcsolódó törvények módosításáról szóló törvény vitájában felszólaltam, akkor is öröm volt nekem Nacsa kollégát hallgatni, mert hihetetlenül öröm, pláne a mai felszólalásának az első néhány perce ismét megerősített abban, hogy mennyire jól működik a parlamentarizmus. Tehát ő már nemcsak 12 évekre, hanem huszonévekre szeret visszamutogatni. Ez mindig azt jelzi, hogy mennyire sikeres a kormányzásuk  zárójel bezárva.

Szóval, tegnap a vitában, amikor egy másik törvény kapcsán felszólaltam, akkor én a jogállamiságról elmélkedtem egy kicsikét, hogy vajon jogállam vane Magyarországon, és hogy akkor eljátszhatjuk, hogy jogállam van, hiszen törvények kerülnek a Ház elé, és arról lehet vitatkozni és beszélgetni. Annak kapcsán, hogy ott a választási törvény módosításáról volt szó, azt jeleztem, hogy szerintem egy jogállamban először ezt az ellenzékkel együtt egyeztetik, és közösen terjesztik be, mert a jogállamok úgy működnek, hogy a választási törvényt közösen nyújtják be, a két oldala a Háznak. Ez csak egy zárójeles mondat volt bevezetésképpen arra, hogy tegnap, mondjuk, a jogállam problémáiról tudtam egy picit először elmélkedni, mielőtt konkrétan a törvényről beszéltem.

Most pedig, mielőtt konkrétan a törvényről beszélek, mondjuk, a maffiaállam definícióját szívesen idehozom önöknek. Remélem, önök is mindnyájan olvasták Magyar Bálint könyvsorozatát, ahol a maffiaállam jellemzőiről beszél. (Nacsa Lőrinc közbeszól.) A maffiaállam egyik jellemzője az, hogy korrupció formálisan nincs, vagy minimális, mert a rendszer maga úgy működik, a maffiaállam úgy hozza létre a szervezetét és az intézményeit, hogy formálisan minden törvényes legyen, csak a kitartott rendszer haszonélvezői tudjanak törvényesen működni. Nekem ez jutott eszembe erről a törvényről, amikor ezt olvastam és átnéztem.

Hogy jóindulatú legyek, akkor ez csak egy ilyen hagyományos salátatörvény, amire nagyon nehéz egyébként egy szavazási magatartást szerintem megítélni, mert vannak benne olyan dolgok, és fogok is olyat mondani, amely támogatandó, és abszolút egyetértek vele, de egyébként pedig sok olyan része van, amely elfogadhatatlan.

Összességében, ha végignézem, hogy mondjuk, ez a salátatörvény általában milyen koncessziókat érint: érinti, mondjuk, a játékkaszinókat, úgy általában a szerencsejátékot vagy a távszerencsejátékot, a bányákkal kapcsolatosan, az építőipari koncesszióval vagy az építőipari tevékenységgel kapcsolatosan, érinti a végrehajtók tevékenységét, hogy mondjuk, ezeket itt fölsoroljam. És valóban igaz, amikor önök azt szokták mondani, hogy a NER-rendszer keretein belül önök az embereket képviselik, és az emberek érdekében hoznak törvényeket, mert én látom, hogy ez a törvény is emberek érdekében hozott javaslatokról szól. Hát, mondom is az embereket, akiknek az érdekében ez szól.

Ha mondjuk, játékkaszinó, akkor az ember itt talán Garancsi és néhány másik ember is, aki van. Néhai Andy Vajna koncesszióit örökölte meg. Tehát valóban önök az emberek érdekében hozzák ezt a törvényt. Mondjuk, Garancsi vagy Szalay-Bobrovniczky Kristófról van szó, remélem, jól mondtam a vezetéknevét. Ha a bányákkal kapcsolatos, akkor itt szintén önök az embereket képviselik: mondjuk, Orbán Győző neve jut eszembe, akit önök itt képviselnek. Ha az építőiparról van szó, akkor valóban az embereket képviselik: a sok más név között mondhatjuk Mészáros Lőrincet. Ha a végrehajtókról van szó, akkor valószínűleg önök már nem Völner érdekeit képviselik, valószínűleg már más érdekeket, de mintha a gondolat onnan indult volna, és ha úgy általában pedig a dohánytermékeket nézzük vagy a trafikokat, akkor valószínűleg nemcsak Lázárnak, hanem, ahogy a kolléganő is mondta, például Szatmáry Kristófnak vagy kedves édesanyjának is az érdekeit képviselik. Tehát valóban a NER ebből a szempontból az emberek érdekeit képviseli.

Az is örömteli, hogy létrehoznak egy külön hatóságot erre, a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának hívjuk ezt, amely arra lesz hivatott, hogy az emberek érdekeit képviselje, az előbb felsorolt emberek és néhány más NER-kitartott vagy NER-részes érdekeit képviseli.

Na de azért beszéljünk, legyünk jóindulatúak! Tehát ez egy salátatörvény, sok részből áll, én egypár apróságot jeleznék, és mondanék egy olyat, amit pedig messzemenőleg tudok támogatni.

Általánosságban azt például örömtelinek gondolom, hogy az önök által végtelenül botrányokkal terhelt végrehajtói ágazatot is érinti már ez a törvényjavaslat, és erről fogok mondani néhány szót, amit persze nem teljesen értek. Hadd térjek is rá erre! Már a végrehajtóknál a Völner Pál-féle botrányoktól talán tanulságul önök mintha módosítanának itt ennél a szabályozásnál, mert arról beszélnek, hogy a 2015. szeptember 1-jét megelőzően határozatlan időre kinevezett végrehajtók esetében a szolgálat folyamatosságának további hét évre történő egységes megállapítása a végrehajtói hivatásrendbe vetett közbizalom  itt egy picit felkuncog az ember, amikor a közbizalmat látja leírva a végrehajtók vonatkozásában  érdekében indokolt a kormány szerint, de kizárólag abban az esetben, amennyiben a szolgálat folyamatosságát megállapítani kérő végrehajtót érintően ’15. szep-tember 1-jét követően fegyelmi bíróság legfeljebb kettő alkalommal sújtotta jogerősen fegyelmi büntetéssel, amelyek közül legfeljebb egy volt súlyosabb figyelmeztetésnél, de egyik sem volt súlyosabb írásbeli megrovásnál. Miért nem nulla?  csak így halkan mondom. De legalább valamennyi szigorítás van.

Az pedig egy külön örömteli dolog, mintha tanultak volna abból, a papírzacskós megoldásnál talán jobban működő rendszert akarnak bevezetni, hogy ne minisztériumok előtti autók melletti papírszatyorban dőljenek el ezek, hogy a törvénytervezetük egyértelművé teszi, hogy üres végrehajtói álláshely betöltésére csak pályázat útján van mód, és önálló bírósági végrehajtó áthelyezési kérelmet üres állásra nem nyújthat be. Ez mindenesetre örömteli.

Szeretnék azért, mert fontos arról is beszélni, hogy van ebben a törvénytervezetben több olyan is, amellyel én személyesen messzemenőkig egyetértek, és erről szeretnék néhány szót mondani, csak egy picit távolabbról kezdeném. Már mondom a témakört. Ez egyébként ez az Elf Barral kapcsolatos szigorú vagy nagyon komoly szigorítás, bár pontosan nem látom, hogy a szigorítás mit tartalmazott, lesz is egy kérdésem egyébként.

Amikor barátaim szokták kérdezni tőlem, hogy azért vane olyan, amit a Fidesz-kormány, bocsánat, Nacsa úr, Fidesz-KDNP-kormány, mert azért pontosan fogalmazzunk, a KDNP-nek komoly hozzáadott értéke van, szóval, a Fidesz-KDNP-kormány működésével kapcsolatosan én támogatok vagy tetszik, amit bevezettek, akkor az egyik, amit az elsők között szoktam mondani, az bizony a cigaretta szigorítása általában, és az, hogy az értékesítés kikerült, mondjuk, az élelmiszerboltok pénztárából, hogy nincs az, hogy a gyermekkel az ember megy, és a pénztárnál meglátja a cigit, és ott mesélni kell, hogy ez micsoda, és általában az, hogy magát a fogyasztást is irtózatosan szigorították. Mennyivel jobb most egy vendéglátóhelyre úgy beülni, hogy nincs ott füst. Őszintén mondom, visszaemlékezni is drámai, hogy milyen volt. Tehát például ez egy olyan, amit én kifejezetten örömtelinek gondolok, és gratulálok önöknek a bátorságukhoz, ahhoz, amikor ezt megtették, és ez kiváló.

Remélem, hogy ez a szabályozás az Elf Barok tekintetében is efelé megy el, hogy ezt ne lehessen használni. Én látom ám, amikor bólogat, csak nekem az a problémám vele, és akkor hadd kérdezzek, remélem, hogy megtisztel majd a válaszával, hogy vajon ezen Elf Barok értékesítésének a felszámolására törekszike ez a törvénytervezet, mert a hatóság weboldalán, ez a bizonyos Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága, amelyet persze az előbb jellemeztem, hogy a fő tevékenysége szerintem mi, de most a zárójelet nem nyitom ki újra, szóval, a hatóság weboldalán én úgy értelmeztem, hogy arról szól, hogy az Elf Barok értékesítését totálisan fel akarják számolni. Itt le is van írva az indokolás.

Ugyanakkor nem teljesen egyértelmű a számomra, hogy a javaslat efelé indul el, vagy pedig csupáncsak azt tiltja, hogy ezeket a borzasztó termékeket ne lehessen trafikokon kívül árusítani. Tehát számomra nem világos, hogy megjelenhetneke majd ezek a borzalmak a nemzetinek hívott dohányboltokban, ez a veszélyes termék, vagy pedig csupáncsak a konkurenciát akarják felszámolni, és ott árusítják-e. Én őszintén remélem, hogy arról szól, hogy ilyen termékeket ne lehessen vásárolni. Mondom ezt egyébként például apaként is. Három kislányom van, a nagyobb lányom most érettségizik és felvételizik, az ikreim pedig 15 évesek, és bizony nekem is volt olyan élményem, hogy együtt sétáltunk velük a Vörösmarty téren, és odajöttek hozzánk árulni ilyen borzalmat. Tehát ha afelé mozdul ez a törvény, hogy ezt a borzalmas terméket betiltsák, nekem ez tetszik. Félek, hogy nem pont erről szól, mintha a dohányboltokba kerülne be, de majd érdeklődve várom az államtitkár asszony válaszát.

Összefoglalva, hogy mit gondolok erről a törvényről: hát, azt, amit sok más törvényről is gondolok, hogy itt lényegében a jogállam látszatát fönntartva természetesen törvényekről beszélünk, törvénymódosításokról, és arról lehet itt nagyon bátran vitatkozni és beszélgetni. Valójában arról szól szerintem, hogy a NER által már leuralt gazdasági ágazatok embereit támogassák önök  mint az embereket támogató kormány , én felsoroltam, hogy kik azok az emberek, akiket ennek kapcsán önök támogatnak, és olyan módon alakítsák itt a gazdasági szektorok szabályait, hogy az éppen aktuális érdekek szerint működhessenek önök ebben a rendszerben. Ezért számomra nehezen kibogozhatók a dolgok benne.

(9.40)

Megint jelzem, nehéz egy salátatörvénnyel egységes szavazási magatartást mondani, ez a salátatörvénynek az egyik csapdája. Bár például nagyon egyetértek azzal kapcsolatosan, amit az előbb mondtam, az Elf Bar nevű borzalomnak a minimum szigorítása, de remélem, hogy betiltása. De a többi miatt én biztos, hogy csak nemmel fogok tudni erre szavazni. Köszönöm szépen, hogy ezt mind elmondhattam. (Taps a DK soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage