DR. FÓNAGY JÁNOS, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára, a napirendi pont előadója: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! A pénzügyi szektort szabályozó törvények módosításáról szóló törvényjavaslat sokrétű szabályozási tárgykört ölel fel, a hitelintézeti, a tőkepiaci és a biztosítási szektort egyaránt érinti. A rendelkezések egyrészről a hazai törvényi szabályozás és az uniós jogi szabályozás közötti összhangot biztosítják, másrészről módosítanak néhány pénzügyi közvetítőrendszert szabályozó rendelkezést a gyakorlatban felmerült igények, jogalkalmazási tapasztalatok alapján.

A törvényjavaslat pénzügyi jogszabály-módosításai közül kiemelést érdemelnek a negatív egyenleggel rendelkező, úgynevezett alvó fogyasztói számlákról szóló rendelkezések. Ezek a számlák a gyakorlatban sokszor indokolatlan problémákhoz vezetnek, miután a számla tulajdonosa a szerződést nem mondja fel, esetleg a számla fennállásáról is megfeledkezett már, a tartozás pedig évekig folyamatosan növekszik. Ezt a helyzetet igyekszik megoldani az előterjesztett módosítás oly módon, hogy lehetővé teszi a pénzforgalmi szolgáltató számára, hogy a fizetési számla vezetésére irányuló szerződést felmondhassa. Ez a felmondás kizárólag a számlatulajdonos eredménytelen felhívását követően történhet meg, két hónapos felmondási határidővel. Amennyiben a számlatulajdonos elhalálozott, akkor a felmondási idő meghosszabbodik.

Tisztelt Országgyűlés! A törvényjavaslat számos további jogszabály-módosító elemet tartalmaz. A kötelező gépjárműfelelősség-biztosításról szóló szabályozás területén a biztosítási fedezet minimumösszegének irányelv által előírt, az európai fogyasztói árindexszel összhangban történő ötévente esedékes felülvizsgálatát, a Magyar Nemzeti Bank piacfelügyeleti eljárása megindításának lehetőségét jogosulatlan közösségi finanszírozási tevékenység gyanúja esetén, az állományápolási tevékenység lehetővé tételét a hitelintézet részére azon állomány vonatkozásában, amelyet mint biztosításközvetítői tevékenységet végző ügynök értékesített, amennyiben az állományápolással érintett versengő termék tekintetében új biztosítási szerződés megkötését már nem készíti elő, valamint a jogszabályi összhang biztosítása érdekében a jelzáloglevelek fedezetének kiegészítését a likvid eszközökhöz és a származtatott, úgynevezett derivatív ügyletekhez kapcsolódó követelésekkel, továbbá a hitelintézetek, befektetési vállalkozások szanálási keretrendszerének finomhangolását, amely elsődlegesen a szanálhatósági akadályok értékelése, ezen akadályok megszüntetése tárgyában tartalmaz pontosításokat.

Egy hitelintézet vagy befektetési vállalkozás akkor szanálható, ha a szanálási hatóságként eljáró Magyar Nemzeti Bank megítélése szerint az intézménnyel szembeni fizetésképtelenségi eljárás vagy az intézménynek a szanálási terv alapján történő szanálása során fenntartható a kritikus funkciók folytonossága és elkerülhetők a pénzügyi közvetítőrendszer stabilitására gyakorolt jelentős negatív következmények. A szanálási feladatkörben eljáró MNB-nek meghatározott szempont szerint folyamatosan értékelnie kell, hogy az intézmények szanálhatóságának nincseneke akadályai.

Tisztelt Képviselőtársaim! Az előttünk lévő törvényjavaslat jogharmonizációs kötelezettségeket biztosító rendelkezéseket is tartalmaz, mégpedig a kollektív befektetési formákról és kezelőikről szóló törvény módosítása vonatkozásában. Ennek lényege, hogy a lakossági befektetési csomagtermékekre és a biztosítási alapú befektetési termékekre vonatkozó információs kötelezettség ne eredményezzen duplikációt, miután egyes dokumentumok elkészítését két irányelv egymással párhuzamosan is előírja.

Tisztelt Országgyűlés! Az elhangzottakra tekintettel kérem képviselőtársaimat, hogy a T/363. számú törvényjavaslatot megvitatni, az abban megfogalmazott szabályozási szándékot támogatni szíveskedjenek. Köszönöm a figyelmüket. Elnök úr, köszönöm a lehetőséget.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage