DR. SZEBERÉNYI GYULA TAMÁS, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Az előttünk fekvő T/363. számú, a pénzügyi szektort érintő egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslat célja: a pénz-, tőke- és biztosítási piacra, a piac felügyeletére, valamint a hitelintézetek és a befektetési vállalkozások szanálására vonatkozó törvények finomhangolása. Mindezek érdekében 11 törvény kisebb terjedelmű módosítására tesz javaslatot, melyek közül felszólalásomban szeretnék néhányat kiemelni.

A jelzálog-hitelintézetről és a jelzáloglevélről szóló törvény módosításának indoka, hogy a jelzáloglevelek kibocsátásánál, a jelzáloglevél-tulajdonosok biztonságát szem előtt tartva szigorú fedezeti szabályokat kell figyelembe venni.

A tőkepiacról szóló törvény módosítása egyértelművé teszi, hogy a kötvényhez adott kezesség esetén a kötvénynek csak akkor kötelező tartalmi eleme a kezességvállaló jognyilatkozata és aláírása, ha a kezességvállalás egyoldalú jognyilatkozattal történik. Nincs szükség erre a jogszabályra állami kezesség esetén, amikor a kezesség keletkezése törvényben meghatározott feltételek bekövetkezése esetén történik.

A befektetési vállalkozásról szóló törvény módosítása egyértelműsíti, hogy a portfóliókezelési tevékenység keretében pénzeszközre is be lehet fektetni. A kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról szóló törvényt azért szükséges módosítani, mert a mögöttes irányelv, a 2009/103. irányelv alapján a biztosítási fedezet minimumösszegeit ötévente felül kell vizsgálni az európai fogyasztói árindexszel összhangban, ahogy az előterjesztő is ezt elmondta.

A Magyar Nemzeti Bankról szóló törvény módosítása belső hivatkozásokon pontosít, valamint lehetővé teszi azt a fontos szempontot, hogy MNB jogosulatlan közösségi finanszírozási tevékenység gyanúja esetén is piacfelügyeleti eljárást indíthasson.

Tisztelt Ház! Az egyes fizetési szolgáltatókról szóló törvény módosítását követően lehetőség lesz arra, hogy pénzforgalmi intézmény pénzügyi szolgáltatási közvetítői tevékenységet is végezhessen. A hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló törvény módosítása alapján a jövőben lehetővé válik, hogy a hitelintézetekkel egyenértékű prudenciális szabályozásnak megfelelő pénzügyi vállalkozások az üzleti modelljük, működésük alapján, egyedi alapon felmentést kaphassanak egyes prudenciális követelmények teljesítése alól, például tőkeáttételi mutató, valamint a túlzott kockázat azonosítására, kezelésére és ellenőrzésére vonatkozó rendelkezések.

A pénzügyi közvetítőrendszer egyes szereplőinek biztonságát erősítő intézményrendszer továbbfejlesztéséről szóló törvény előterjesztéssel érintett rendelkezései meghatározó részben a hitelintézetek és befektetési vállalkozások szanálhatósági akadályának értékelésével, az akadályok megszüntetésével kapcsolatban tartalmaznak fontos pontosításokat.

A kollektív befektetési formákról és kezelőikről szóló törvény módosítása a 2009/65/EK irányelvnek a kiemelt információkat tartalmazó dokumentumok átruházható értékpapírokkal foglalkozó kollektív befektetési vállalkozások alapkezelő társaságai általi használata tekintetében történő módosításáról szóló 2021. évi december 15-ei európai parlamenti és tanácsi irányelv átültetése. Az irányelv biztosítja, hogy a lakossági befektetésicsomag-termékekkel, illetve biztosítási alapú befektetési termékekkel kapcsolatos, kiemelt információkat tartalmazó dokumentumokra előírt azonos tartalmú, kiemelt információkat tartalmazó dokumentum készítése ne eredményezzen a piacon duplikációt.

Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Úgy vélem, hogy az előttünk fekvő törvényjavaslat támogatandó célokat szolgál, ezért az elhangzottak ismeretében kérem képviselőtársaimat, hogy a Fidesz-frakcióhoz hasonlóan támogassák a törvényjavaslatot. Köszönöm. (Taps a kormánypárti oldalon.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage