VAJDA ZOLTÁN, az MSZP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen a szót, elnök úr, és köszönöm szépen az informális jelzést is, hogy készüljek. Őszintén mondom, jólesik, mert még gyakorlom itt a műfajt, úgyhogy köszönöm szépen, hogy jelezte itt, hogy készüljek már.

Nagyon röviden fogok hozzászólni, ígérem, hogy nem rabolom az idejüket. Itt ma már beszéltem arról, hogy maffiaállam, meg hogy vane jogállam Magyarországon és minden. Na, ennek a törvénynek a kapcsán ilyeneket nem fogok mondani, mert, máris a végéről kezdem, semmilyen okát nem látom annak, hogy miért kellene elutasítanunk ezt a törvényt. Ezt én egy szakmai anyagnak látom, technikai módosításokat tartalmaz, sokféle finomhangolásról van szó, jogharmonizációs dolgok vannak benne, meg egyébként EU-s irányelvek okozta változásokat vezet át.

Üdvözöljük Nagy Márton miniszter urat a kormányban, szerintem ez az egyik olyan első terméke, ami szerintem üdvözlendő. Picit pikáns azért, hogy korábbi MNB-alelnökként részben módosítja is az MNB-törvényt, de én bízom benne, hogy nem csak az ő boszorkánykonyhájában született ennek a törvénynek az előkészülete, hanem az MNB berkein belül is volt ennek azért kiindulópontja.

Tehát a végéről kezdem, semmilyen okát nem látom annak, hogy ezt a mi frakciónk elutasítsa, mondom, technikai, illetve előremutató javaslatok és módosítások vannak benne. Ebből csak kettőt nagyon röviden kiemelek, ami nekem tetszik. Az egyik, amit egyébként államtitkár úr a bevezetőjében is mondott az alvó számlákkal kapcsolatosan, hogy ez akkor megszűnhessen. Talán mindnyájunknak van ilyen tapasztalata ismerősi vagy családi körben, hogy el is feledkeznek egy számláról, és aztán sok-sok-sok hónap vagy akár évek múlva  valamennyi tartozással  felszólítja a pénzintézet, hogy szüntesse meg. Ez egy teljesen piacszerű megoldás, hogy azt hiszem, két hónapot követően akkor ezt meg lehet szüntetni, azt hiszem, halott esetében ez az idő hosszabb. Például ez egy olyan módosítás, amely teljesen egyértelmű és életszerű. A másikat tényleg csak a vicc kedvéért emelem ki, hogy mennyire támogatandónak gondolom azt, hogy a kommunikációs rendszerek kötelező elemei közül a fax mint elvárt kommunikációs eszköz kikerül. Szerintem ez életszerű a 2022. évben, Európa közepén.

Összefoglalva, tehát ez alapvetően szakmai, technikai, finomhangolásos, jogharmonizációs EU-s irányelveknek az átvétele, részben az MNB-törvényt is módosítja. Én a magam részéről nem látom azt, hogy ezt miért kellene elutasítanunk. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage