DR. FÓNAGY JÁNOS, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára: Köszönöm, elnök úr. A válaszadás lehetőségét szeretném megragadni arra, hogy köszönetet mondjak képviselőtársaimnak, akik a kifejezetten szakmai tartalmú és szakmai indíttatású jogszabálytervezetet szakmai indíttatással és szakmai tartalmának megfelelően fogadták el és értékelték.

Apáti képviselő úr hozzászólása kapcsán szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy abban tökéletesen egyetértünk, hogy rendkívüli és nehéz időket élünk. Az ország határai mellett háború folyik, egy járványon vagyunk túl, egy, az egész világot érintő inflációs és recessziós folyamat részesei vagyunk óhatatlanul mi is. Ennek megfelelően a kormány gazdasági intézkedéseinek mindig nagyon-nagyon naprakésznek kell lenni, és mindig azokra a kihívásokra kell elsősorban reagálni, amelyek nap mint nap az asztalunkra kerülnek. Ennek megfelelően több tekintetben egyetértek Apáti képviselő úrral abban, hogy azok a kérdések, amiket felvetett, megkülönböztetett figyelmet érdemelnek, már csak azért is, mert nemcsak az előbb az egész világot érintő globális gazdasági folyamatokra, hanem például az ön által említett meteorológiai következményekre, és az ország egy jelentős részét sújtó aszály következményeire is figyelemmel kell lenni. Figyelemmel kísérjük ezeket, és ha szükséges, közbeavatkozunk.

Ugyanakkor arra szeretném a figyelmet felhívni, hogy a kormány az elmúlt több mint egy évtizedben is mindig ennek megfelelően intézkedett, és annak idején is meghoztuk azokat az intézkedéseket, amelyeket az ellenzék a feladatát és a hozzáállását tekintve természetesen hol vitatott, hol elégtelennek tartott, de úgy gondolom, hogy a létét és a hatását önök sem vitatták soha. Gondolok például az eszközkezelőre, gondolok a forinttal kapcsolatos eddigi intézkedésekre, gondolok az ön által is több összefüggésben felidézett devizaadósok helyzetének a kezelésére.

Biztosítani szeretném képviselőtársaimat és a jelen megszólalás lehetőségét felhasználva a munkánkat figyelő választópolgárokat is, hogy a kormány ezekkel a körülményekkel tisztában van, és ennek megfelelően hozzuk meg a gazdasági intézkedéseket is. A most előttünk fekvő törvényjavaslat azonban elsősorban  mint ahogy Vajda képviselő úr is mondta  jogharmonizációs rendelkezéseket, technikai rendelkezéseket, illetve olyan, a gyakorlatban előkerülő és  ismételten örömmel konstatálom  önök által szakmailag megfelelően fogadott intézkedéseket tartalmaz, amelyek támogatásának az akadályát nem látom. Ezért megköszönöm a hozzászólásaikat, és kérem, hogy a törvénytervezet elfogadását támogatni szíveskedjenek. Köszönöm, elnök úr. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage