VARGA SZIMEON nemzetiségi szószóló: Köszönöm a szót, elnök asszony. Уважаеми господин Председател, Уважаеми Народно Събрание! Позволете ми да ви поздравя от името на Малцинствената комисия в Унгария и от моето име. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! Engedjék meg, hogy a Magyarországi Nemzetiségek Bizottsága és a magam nevében tisztelettel köszöntsem önöket. Mint felkért szószóló, és úgy is, mint a Magyarországi Nemzetiségek Bizottsága Költségvetési Albizottságának elnöke, engedjék meg, hogy a Magyarország 2023. évi központi költségvetésének megalapozásáról szóló T/360. számú törvényjavaslat tekintetében kifejtsem bizottságunk álláspontját.

Tájékoztatom az Országgyűlést, hogy bizottságunk a nemzetiségi napirendi pontnak nyilvánított T/360. számú, Magyarország 2023. évi központi költségvetésének megalapozásáról szóló törvényjavaslatot 2022. június 27-én 10 órakor tartott ülésén napirendre tűzte és megtárgyalta. A bizottság az egyes házszabályi rendelkezésekről szóló 10/2014. országgyűlési határozat, azaz a házszabály 32. § (2) bekezdése alapján 12 igen szavazattal, tartózkodás és ellenszavazat nélkül arról döntött, hogy a törvényjavaslat teljes egészére, azaz az 1-232. §-okra részletes vitát kíván lefolytatni.

A törvényjavaslat nemzetiségeket érintő pontjaiból a következőket szeretném kiemelni, illetve egy kiegészítő javaslati szándékot megfogalmazni átgondolásra.

A törvény 34. pontja a nemzetiségek jogairól szóló 2011. évi CLXXIX. törvény módosítására vonatkozó javaslat, az országos nemzetiségi önkormányzatok tisztségviselőinek az illetménye, illetve tiszteletdíja maximális összegét módosítja. A nemzetiségi önkormányzatok közgyűlésének hatásköre ezen belül meghatározni az elnök, alelnök és egyéb tisztségviselők juttatását, ami az eddigi gyakorlatnak megfelelő.

Szeretnénk, ha a 37. pontban az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény módosítására vonatkozó javaslat átgondolásra és kiegészítésre kerülne a következőképpen: 74. § (1) bekezdés, az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 1. § 74. pont c) alpontja helyébe a következő rendelkezés lép: „E törvény alkalmazásában költségvetési támogatás: a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai kivételével az államháztartás központi alrendszeréből ellenérték nélkül, pénzben nyújtott támogatások, ide nem értve…”, és a p) pont: „az országos nemzetiségi önkormányzatok és intézményeik, valamint a nemzetiségi sajtó működési támogatását”.

(13.50)

Az országos önkormányzatok álláspontját is osztó javasolt módosítás összhangot teremtene azzal, hogy a központi költségvetésről szóló törvény mellékletében már szabályozásra került az országos nemzetiségi önkormányzatok támogatásának feltételrendszere. Az erre vonatkozó kiegészítő és speciális szabályoknak pedig tükrözniük kellene a helyi önkormányzatok működésére és gazdálkodására vonatkozó előírásokat.

Fentiek mellett, tekintettel arra, hogy a nemzetiségi támogatások döntő része a 2023. évi költségvetés tervezetében a Miniszterelnökség fejezetbe kerül, természetesnek tűnik, hogy  ahogyan a többi, e fejezetben kezelt forrás, egyházi és határon túli támogatások címei  az államháztartási törvény hivatkozott szakaszában a kivételek között szerepel, a nemzetiségi támogatások helyét is célszerűnek gondoljuk ezek sorában meghatározni, ezért javasoljuk ennek kiegészítését.

Bizottságunk és jómagam is előremutatónak tartjuk a javaslat 79. §-ában írt, az államháztartásról szóló 2011. CXCV. törvény azon kiegészítését, mely alapján lehetővé válik, hogy a helyi nemzetiségi vagy országos nemzetiségi önkormányzatok tekintetében az államháztartásért felelős miniszter egyedi, a költségvetés végrehajtását, a gazdálkodás általános szabályait érintő feladat ellenőrzésére is megbízzon költségvetési felügyelőt, az érintett szerv, testület vezetőjével folytatott előzetes egyeztetést követően.

Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! Ahogy azt már korábbi felszólalásaimban is jeleztem, a Magyarországi Nemzetiségek Bizottsága részéről felmerült felvetéseket javasolnánk megvizsgálni az államháztartásitörvény-javaslat most nem tárgyalt rendelkezéseire vonatkozóan, a maradvány átvitele és a támogatások elszámolási módja tekintetében.

Végezetül engedjék meg, hogy köszönetet mondjak mind a kormánynak, mind pedig a parlamentnek a magyarországi nemzetiségek nemzeti önazonosságának megőrzéséhez nyújtott példaértékű támogatásáért, ami az elmúlt években mind a költségvetési támogatások folyamatos növekedésében, mind pedig a nemzetiségi oktatás és kultúra többszintű segítése révén nyilvánult meg. A nemzetiségi önkormányzatok és intézményeik kiegyensúlyozott, stabil működéséhez a szükséges források biztosítása hozzájárul a nemzetiségek megmaradásához Magyarországon. Köszönjük államtitkár úr segítő közreműködését és együttműködését a nemzetiségi források tekintetében.

Tisztelt Országgyűlés! A Magyarországi Nemzetiségek Bizottsága támogatja a törvényjavaslat elfogadását. Köszönöm a figyelmüket. Благодаря за вашето внимание! (Taps.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage