SAS ZOLTÁN (Jobbik): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársak! Tisztelt Ház! Az elmúlt időszakban napi témává vált a határvédelem és az ezzel kapcsolatos jövőbeli elképzelések, aminek én őszintén szólva nagyon örülök és nem pusztán csak azért, mert a Jobbik már egy évtizede szorgalmazza a hosszú távú és hatékony határvédelem megoldását, hanem azért, mert ez egy közös nemzeti ügyünk. A közös nemzeti ügyeket kiemelten fontosnak feladatnak tekintem, fontos, hogy a határvédelem korszerű és megbízható megoldásait megteremtsük.

A helyzet rendkívül aggasztó, mint ahogy a múlt heti felszólalásomban is elmondtam, a határt védők leterheltsége folyamatosan emelkedik, folyamatosan növekszik, a határra érkező illegális bevándorlók száma folyamatosan emelkedik, és a szervezetszerű erőszakos határátlépési kísérleteik is folyamatosan valósulnak meg. Ez a helyzet a továbbiakban tarthatatlanná vált, de azt is hozzá kell tenni, hogy tovább romlott a helyzet, hiszen a magyar határtól délre, Szerbia területén az elmúlt napokban fegyveres összetűzésre is sor került, ami feltehetően emberkereskedők vagy illegális bevándorlók között történhetett, és ami sajnos halálos eredménnyel zárult. Viszont ez az ügy felhívja a figyelmet arra, hogy milyen fontos feladataink vannak, hogy a magyar határvédőket fel tudjuk készíteni az ilyen helyzetek kezelésére is.

Örömmel vettem azt is, hogy a magyar kormányzat végre belátta azt, hogy szükség van a határt védő önálló szervezetre, és ennek érdekében az illetékes szakminisztérium munkatársai törvényjavaslat előkészítésén dolgoznak, ha minden igaz, ami reményeim szerint hosszú távon megoldja és biztonságossá teszi a magyar határ kérdését. Nagyon várom már, hogy ez a javaslat ideérkezzen, a parlamentbe, és amennyiben az egy önálló törvényjavaslat, amely a szakmai követelményeknek megfelel, és a kitűzött célok megvalósítására alkalmas, akkor, úgy gondolom, a nemzeti minimum elve alapján ez támogatható lesz.

Viszont szeretném felhívni a figyelmüket arra a szokásra, amely korábban gyakori volt, ez pedig a többpárti egyeztetés szokása, és azt gondolom, hogy ilyen fontos nemzeti ügyben erre van igény. Higgyék el nekem, hogy az ellenzéki oldalon is ülnek olyan hazafiak, akik hozzá tudnának szólni érdemben, tudnának olyan javaslatokat tenni, amelyek szakmai alapúak és előremutatók egy ilyen törvénytervezet kapcsán. Természetesen a döntéshozók megtehetik, hogy nem fogadják be azokat, viszont jelentős mértékben meg tudja könnyíteni az általános vitát a parlamentben.

Milyen témákra is gondolok? Például a határ biztonságával kapcsolatos kettősségekre, hiszen a határ biztonságát, a határőrizetet a határvédelmi és a határrendészeti feladatok osztják meg, amelyek ugyan kéz a kézben járnak, de ettől függetlenül elkülönülő szakterületek, külön képzést igényelnek, és egy cizellált elkülönítés is szükséges a jogalkotó számára azért, hogy hatékonyabban tudják biztosítani a magyar határok védelmét, és a belépéseket is a jogszabályoknak megfelelően tudják biztosítani.

Ugyanilyen fontosnak tartom felhívni a figyelmet arra is, hogy a korábbi határőrség állományába tartozó határvadászszázadok működésében is megfigyelhető ez a kettősség, hiszen ezek az egységek korábban döntően rendvédelmi feladatokat láttak el, és csak kisebb mértékben honvédelmit. Mit is jelentett ez a gyakorlatban? Európai szinten is előremutató és nagyon jó megoldás volt ez, hiszen a rendvédelmi feladatokon túl a felszereltségük és a képzésük okán képesek és alkalmasak voltak arra, hogy a határövezetben, ami szerencsére nem következett be, de ha bekövetkezett volna, el tudjanak hárítani egy fegyveres támadást. Azt gondolom, hogy a jelenlegi orosz-ukrán háború kellően indokolttá teszi az ilyen egységek létrehozását. Azt is hozzá kell tennem, hogy ezekben az időszakokban, minősített időszakban, háborús helyzetben az irányítást természetesen az eddigi rendvédelmi feladatokról, amelyet a belügyminiszter úr irányított, átveszi a honvédelmi miniszter.

Tisztelt Képviselőtársak! Úgy vélem, fontos arról is beszélnünk, hogy egy ilyen új szervezethez rengeteg új ember kell, és bizony a fizetéseket rendbe kell tenni, hogy kellően vonzó legyen ez a pálya, akik Európa határait védik, európai béreket kapjanak, és ne legyen bérfeszültség a rendőrség állományában. Magyarország biztonságának megteremtése a határok védelmével kezdődik, mindannyiunk közös érdeke, hogy olyan határvédelmünk legyen, ami ezt tudja is garantálni. Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik padsoraiból.)

(14.00)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage