RÉTVÁRI BENCE belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tehát a korábbiakban is már beszámoltam arról, hogy milyen lövéseket adtak le, vagy különböző köveket, tégladarabokat dobáltak a határt védők iránt, fejszét, kalapácsot is dobáltak a kerítés irányába vagy a védők irányába. Amikor vannak a megfigyelőállomások, azoknak a plexijeit is nagyon sok esetben betörték, és százas nagyságrendben beszélhetünk olyan esetekről is, amikor rátámadtak a magyar határt védő rendőrökre, vagy pedig megpróbálták megrongálni akár a kerítést, akár a kerítéssel kapcsolatos technikai berendezéseket. Számtalan videót láthattunk arról is, amint a megfigyelőkamerákat távolítják el az első bevándorlók, hogy az utánuk érkezők utána már felvétel nélkül tudjanak átlépni a határon.

Ön is utalt rá, hogy folyamatosan emelkedik az illegális határátlépések, határtálépési kísérletek száma. Ez 2020-ban 46 ezer volt egész évben, tavaly 122 ezer volt egész évben, idén pedig már átléptük a 110 ezret, tehát alig csak egy bő 10-12 ezer fő választ el attól minket, hogy idén már a nyár folyamán elérjük azt a szintet, amennyi tavaly az egész éves migrációs szám volt. Az embercsempészek, az elfogott embercsempészek száma is emelkedik, 455-ről tavaly 1277-re, és idén már 820 fölött járunk az elfogott embercsempészek kapcsán; 71 támadásról beszélhetünk járművek ellen, 166 esetről személyek ellen, 21 esetben pedig maga a kerítés, az ideiglenes határzár ellen.

Bár a kormány sok mindenkinek igyekezett támogatást adni, hogy segítsenek a déli határ védelmében, így a polgárőrök is 371 millió forintos, a mezőőrszolgálatok is 170 millió forintos támogatást kaptak. De valóban, mivel látjuk, hogy egyrészről Brüsszelből folyamatosan a migrációt ösztönző üzenetek mennek a kibocsátó országok felé, látjuk, hogy a migráció üteme nem csökken, hanem nő, hiszen az év elején heti 3 ezer főről beszélhettünk, most már heti 6500 főről beszélhetünk; azt is látjuk, hogy az ukrán-orosz háború mint harmadik szempont szintén növelni fogja az elszegényedés miatt a kibocsátó országokban a migráció ütemét, ezért fontos egy állandó, csak a határvédelemmel foglalkozó egységnek a felállítása, egy határvadászezrednek a felállítása a rendőrség kötelékein belül, amely csak és kizárólag a magyar déli határ védelmével foglalkozik, a magyar-szerb határszakaszon kezdi meg a tevékenységét. Nekik másfajta kiképzésre nincsen szükségük, mint egy általános rendőri kiképzésre, amely csak és kizárólag a határ védelmével kapcsolatos, tehát ezáltal gyorsabb is tud lenni a kiképzésük. Nyilvánvalóan a tisztek, a parancsnokok hivatásos rendőri állományból kell hogy kikerüljenek, de az állomány többi része pedig rugalmasan alkalmazható határvadászegységekből. Azért fontos ebben a rugalmasság, hiszen amikor nagyobb nyomás van a határon, amikor több a bevándorló, akkor nyilván több határvadászra van szükség, amikor kisebb a nyomás, akkor pedig nincsen annyi emberre szükség, tehát ebben a rugalmasság is fontos.

Azt láthattuk, hogy a baloldal részéről semmifajta támogatást mi a déli határ védelmében nem kaptunk. Szinte nincsen olyan baloldali pártelnök, aki ne tette volna le a hűségesküt Brüsszelnek, és ne mondta volna el, hogy ők bizony a migráció pártján vannak. Sőt, a legutóbbi miniszterelnök-jelöltjük el is mondta, hogy a legfontosabb kérdés nem maga a bevándorlás, hanem az integráció. De mindenki, például Dobrev Klára is elmondta, hogy ez csak egy kommunikációs trükk a kormányzat részéről. Vona Gábor, Gyöngyösi Márton szintén letette az esküt a bevándorláspártiság mellett, és bevándorláspárti nyilatkozatokat tettek, a kerítést támadták. (Közbeszólások a Jobbik soraiból: Hazudik! Mi még kötvényt sem adtunk el!) Gyurcsány Ferenc szerint a legrosszabb ösztönökre épít a kormány, amikor kerítést akar húzni a déli határra. Karácsony Gergely pedig azt mondta, hogy semmiképpen se kerüljön sor a határ menti kerítés megépítésére, és még sorolhatnám az idézeteket.

Ebből is látszódik, hogy csak a Fidesz-KDNP-kormány képes megvédeni Magyarországot, ezért is állítjuk fel ezt az új rendőrségi egységet, hogy meg tudjuk védeni Magyarország déli határát. Ha ez nem lenne, a migránsok szabadon mászkálhatnának Magyarországon, szabadon lépnék át illegálisan a határt. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage