DR. DÁVID FERENC (DK): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt képviselőtársak! Tisztelt Ház! Mintegy 450 ezer katás vállalkozó van Magyarországon. Ők mindannyian plusz e vállalkozók családtagjai állnak és várnak teljes bizonytalanságban, aggodalommal néznek a jövőbe. Parragh László, akinek nyilatkozataihoz külön nyugtató kell a magyar közvéleménynek, már 2020 nyarán bejelentette, hogy módosítani kell a kisadózó vállalkozások tételes adóját, a kata szabályait. Akkor Gulyás Gergely miniszter úr szaladt értelmezni és nyugtatni Kormányinfón: „A kata szabályai nem változnak.” Most pedig ott tartunk, hogy a múlt héten Tállai András államtitkár úr egy válasz során úgy fogalmazott, hogy a katát kivezetik. (Zaj.  Az elnök csenget.)

(14.40)

Az üléstermi felhördülés és a fideszes képviselők csodálkozó tekintete láttán gyorsan korrigált, hogy zajlanak az egyeztetések.

Tisztelt Államtitkár Úr! A kata egy egyszerű és átlátható adózási forma, könnyű az adminisztrációja, és nincs kétsége senkinek afelől, hogy ha önök ehhez a rendszerhez szakszerűtlenül nyúlnak hozzá, akkor annak a vége adóemelés lesz, mert vagy a befizetendő adó fog emelkedni, vagy szűkítik azok körét, akik a kata adózási körébe tartozhatnak. Akik most aggódnak, hogy önök nem mondják el, mit akarnak, nem abban érdekeltek, hogy tömegek kerüljék el a klasszikus munkaviszonyt  már csak a majdani nyugdíjprobléma miatt sem , de az minimális elvárás lehet, hogy egy költségvetési vita idején az adózók sokasága megtudhassa, hogy mi vár rá.

Kik egyeztetnek kikkel? Megkérdezike erről a vállalkozói érdekképviseleteket, a könyvelőcégeket? Figyelembe veszike véleményüket? Eltörlike a katát, esetleg harmonizálják a teljes adórendszerhez, az általános bérszínvonalhoz? Figyelembe veszike az infláció által sújtott vállalkozások problémáit? Mikor lesz döntés a katáról?

Kérem, adjon egyértelmű választ: marade a kata, és ha igen, milyen mértékű lesz az adóemelés, mennyivel kell többet fizetni havonta? Hogyan érinti ez majd az érintett vállalkozásokat, illetve hate érdemben a romos állapotban levő költségvetés bajaira? Erre várjuk a választ. Köszönöm szépen a türelmet. (Taps az ellenzéki oldalon.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage