TÁLLAI ANDRÁS pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A kata végleges módosításáról konkrét válaszokat nem fogok tudni adni, hiszen ezt csak akkor ismerhetjük meg, ismerhetik meg, amikor a törvényjavaslat az Országgyűlés elé kerül, de ahhoz, hogy ez megtörténjen, meg kell tárgyalnia a kormánynak, törvényjavaslat formájába kell tenni, s akkor fog idekerülni. Ez nem azt jelenti, hogy a Pénzügyminisztérium és a kormány tétlenkedik, nem foglalkozik a kérdéssel.

A kata átalakításáról több értekezletet, tanácskozást is tartottunk, legutóbb például a szakmai kamarák, a könyvelők, az adótanácsadók is részt vettek ezen az egyeztetésen. Amiben egyetértés volt részükről és a kormány között, hogy az átalakítás során a kata sikertörténetté vált, s ennek az eredményeit mindenképpen meg kell őrizni. Itt engedjen meg egy politikai megjegyzést: ez az ön pártjának, a DK-nak nem köszönhető, hiszen, amikor meg kellett szavazni a katát, akkor sem szavazták meg, amikor módosítottuk, és kedvezőbbé tettük, akkor sem szavazták meg. De örülök neki, hogy most amellett érvel, hogy az, amit önök nem szavaztak meg, az az adózás maradjon.

De térjünk vissza, milyen eredményeket ért el a kata: először is alacsony adminisztrációs szükséglet kell a vállalkozó részéről. Sikerült bevonni a katával olyan tevékenységeket is a gazdaságfehérítésbe, amelyeket azt megelőzően nem sikerült. Nagyon méltányos az adóteher, különösen a lakosság számára saját szolgáltatást nyújtó, termékeiket értékesítő egzisztenciák tekintetében. S mi lehet a cél? A cél az, hogy azokat a vállalkozásokat részesítsük előnyben, a lakosság részére saját szolgáltatást nyújtó, terméket értékesítő egyéni vállalkozó kapjon lehetőséget, és a tevékenységét terhelő közteherfizetési kötelezettség csekély adminisztráció mellett történjen meg, méltányos mértékű tételes adó megfizetésével.

A tanácskozáson nem volt vita arról sem, hogy a jelenlegi adómérték, ami összesen 5 százalék, távol áll az indokoltan elvárhatótól. Ez pedig egyéb tekintetben is problémákat okozhat, hiszen az érintetteknek alacsony nyugdíjat fog jelenteni, és ha ne adj’ isten, tartós betegségre kell elmennie, akkor a táppénz tekintetében is hátrányokat jelent. Természetesen nem ördögtől való, hogy az ellátási alap emeléséről való gondoskodásról is tárgyaljunk. Az sem ördögtől való, hogy esetleg a mindenkori minimálbérhez legyen ez kötve.

Tehát a kata megreformálásán a kormány és a szakmai szervezetek gondolkodnak, egyeztetnek. Úgy gondolom, hogy nemsokára az Országgyűlés elé fog kerülni egy olyan törvényjavaslat, amely az elmondottaknak, ezeknek a céloknak meg fog felelni, és az érintettek jelentős részének is a megelégedését fogja szolgálni.

Tisztelettel kérem képviselő urat, hogy legyen türelmes, nemsokára meg fogja ismerni a részleteket, de engedje meg, hogy először azt a kormány tárgyalja meg. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti oldalon.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage