SZABADI ISTVÁN (Mi Hazánk): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! A 2023. évi központi költségvetésről szóló törvényjavaslat szerint a kormány a 2021 és 2027 közötti kohéziós és vidékfejlesztési források esetében több mint 2000 milliárd forintot előlegként tervez finanszírozni, mivel a jogállamisági eljárás miatt ezeknek az operatív programoknak a forrását az Európai Unió még nem hagyta jóvá. Az uniós források előfinanszírozásával nemcsak a jövő évi költségvetés, hanem az idei is számol több mint 1500 milliárd forint erejéig. Ennek keretében a „Brexit alkalmazkodási tartalékból” például Mészáros Lőrinc érdekeltsége 1 milliárd forint, Matolcsy Ádám bútorgyára 308 millió forint, Száraz István cége 375 millió forint, valamint Gattyán György cége 255 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesült, amit szintén a kormány előfinanszírozott.

A koronavírus okozta járvány következményeinek enyhítésére a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz  a továbbiakban: RRF  szolgál, mely forrás harmadát a kormány az egészségügyre, közel harmadát a fenntartható zöldközlekedés fejlesztésére tervezi fordítani, a maradék összeg jutna köznevelésre, felsőoktatásra, energetikára és zöldátállásra. Az RRF céljainak megvalósítására a 2022. évi költségvetésben 450 milliárd forint, a 2023. évi költségvetésitörvény-javaslatban 590 milliárd forint kiadás van betervezve, ebből az orvosok jövedelemviszonyainak rendezésére 300 milliárd forintot szánnak, de a tanárok béremelésére egy fillér sem jut. Ez a mi értelmezésünkben azt jelenti, hogy amennyiben befolynak majd az uniós pénzek, azokat elsőként az előlegek rendezésére fogják fordítani, a tanárok akkor is majd az utolsók lehetnek a sorban. A törvényjavaslat fejezeti kötete szerint a 2023. évben kiemelt feladatként fogják kezelni a pedagógusbér-emelés ütemezett elindítását hazai és uniós források felhasználásával, ennek nyomait azonban az RFF-forrás-felhasználásban nem találtuk.

Kérjük a tisztelt miniszter úr, illetve az államtitkár úr válaszát azzal kapcsolatban, hogy az RRF terhére előfinanszírozott kiadások között a 2023. évi költségvetésről szóló törvényjavaslatban miért nem szerepel az orvosokhoz hasonlóan a tanárok béremelése, illetve miért nem ér annyit az ő munkájuk, mint a brexittámogatásra kifizetett, szintén a 2022-es költségvetés terhére előfinanszírozás címen. Köszönöm szépen. (Taps a Mi Hazánk soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage