NACSA LŐRINC (KDNP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Asszony! Immár bő egy hónapja, hogy beköszöntött a nyár. Az iskolákban június közepén lezajlottak a tanévzáró ünnepségek, és a diákok számára megkezdődött a várva várt vakáció.

Tudjuk, hogy a nyári szünet nem minden diák számára jelent egyet a kizárólagos pihenéssel, hiszen hosszú évek óta tendencia, hogy egyre több fiatal vállal ilyenkor munkát, kihasználva a tanításmentes időszakot. Nem véletlen ilyen szempontból magának a nyári szünetnek a létjogosultsága sem, hiszen az annak idején még Mária Terézia által bevezetett tanítási  pontosabban tanéveket elválasztó  szünet koncepcióját II. József reformálta meg az úgynevezett nyár eleji szünet elrendelésével. Intézkedésének legnyomósabb oka valószínűleg az volt, hogy aratás idején a gyermekeknek is dolgozniuk kellett a földeken, hiszen komoly segítséget jelentettek szüleik és a család számára a mezőgazdasági munkálatok során.

Ma a nyári iskolaszünet a pihenésen túl lehetőséget teremt a fiataloknak arra, hogy belekóstoljanak a munka világába, megismerjék az önálló jövedelemszerzést, amely az elsajátított tapasztalat révén kiemelten fontos lehet a pályaválasztásuk, illetve további tanulmányaik során. De a szülők tehermentesítése is fontos szempontként esik latba, amikor az ifjúság a saját nyári szórakozásának, esetleg későbbi tanulmányainak költségeit maga igyekszik előteremteni. Sok fiatal azonban nemcsak a szünidő idején, hanem az év más időszakaiban is  nemritkán az év többi részén  él az önálló pénzkereseti lehetőséggel. Vannak, akiket elsősorban az anyagi függetlenedés, míg másokat inkább a munkatapasztalat mielőbbi megszerzése motivál, de egyértelműen pozitív változást és további ösztönzést jelentett a kormány azon intézkedése is, amellyel mentesítette a 25 év alatti munkavállalókat a személyi jövedelemadó fizetése alól.

A fiatalok szezonális munkavállalását megítélésem szerint jelentős mértékben segíti elő a 2013 óta futó nyári diákmunkaprogram is, amely elsősorban bértámogatást nyújt a középiskolások és egyetemisták foglalkoztatásához. Segítségével önkormányzatoknál, egyházaknál, a mezőgazdaságban és a turizmus-vendéglátás területén is lehetőség nyílik az ideiglenes elhelyezkedésre. Utóbbi két területen, tehát az idényjellegű munkával érintett ágazatokban a bértámogatás különös jelentőséggel bírt, hiszen az közvetetten a hazai vállalkozásokat is segítette a koronavírus-járvány idején.

Tisztelt Államtitkár Asszony! Álláspontunk szerint egy fiatal életében kiemelten fontos az első munkatapasztalat megszerzése, az, hogy milyen élményeket, milyen benyomást szerez a munka világáról, hiszen ez a rutin a tevékeny felnőtté válásnak is fontos mérföldköve, amely cél elérése végső soron a társadalom érdeke is. Kiemelt jelentőséggel bír tehát, hogy az állam különböző programokkal, a közterhek kedvező meghatározásával támogassa a fiatalok idényjellegű munkavállalását. Kérdezem ezért tisztelettel államtitkár asszonyt, hogyan ösztönzi a kormány a diákok szezonális munkavállalását, és hogyan segíti a fiatalokat a nyári diákmunkaprogram az idei esztendőben. Köszönöm a lehetőséget. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage