TÁLLAI ANDRÁS pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Asszony! Elég különleges, hogy ön mint a DK képviselője kéri számon azt, hogy a jelenlegi kormány megsarcolja az embereket. Nem kell hozzá túl régre visszagondolni: az igazi megszorítás, az emberektől való pénzelvétel mégiscsak az önök idejében volt 2008-2009-ben, amikor önök egy nehéz helyzetre, egy válságra, hogy ne omoljon össze az ország, azt a választ adták, hogy az emberektől el kell venni a pénzt, és az adójukat pedig megemelni. Itt szó sincs erről.

Az ön által említett úgynevezett élelmiszeradó természetesen nem létezik a magyar adózási rendszerben, ennek a neve népegészségügyi termékadó, 2011 szeptemberében került bevezetésre, és ellentétben azzal, amit ön sugall, nem élelmiszeradó, és a fizetési kötelezettség nem az alapélelmiszerek fogyasztásához kötődik, hanem az egyes  és kérem, figyeljen!  egészségkockázatot jelentő, jellemzően élvezeti cikkekként fogyasztott termékek előállításához kapcsolt. Tehát egészségkárosító élelmiszerek háttérbe szorulása miatt került az adó bevezetésre, ami egyébként el is érte a célját, hiszen a magas cukor- és sótartalmú termékek fogyasztása visszaszorult az adó bevezetését követően, ezt a WHO is elismeri, és egyébként egyre több ország vezeti be ezt az adót, amit mi Magyarországon már 2011-ben megtettünk.

Tisztelt Képviselő Asszony! Ön inflációról beszél, úgy beszél az inflációról, mintha ez egy magyarországi probléma lenne. Én értem, hogy ön a magyar Országgyűlésben ezt elmondja, de bizonyára figyeli a világban zajló, Európában zajló eseményeket. A magyarországi infláció mértéke nem a legmagasabbak között van, európai uniós összehasonlításban is a középmezőnyben van. Több országban, azoknál egyébként, amelyek a háborúhoz közelebb vannak, magasabb az infláció mértéke. Ez az infláció, ennek jelentős része a háború miatt van, és akkor fog csökkenni és akkor fog visszatérni a normál mederbe, hogyha a háború megszűnik.

Ezért kérem önöket, hogy ne a háború mellett érveljenek, és ne amellett, hogy Magyarországot hogy sodorják bele a háborúba, mert akkor az infláció még magasabb lesz, és még nehezebben tudnak az emberek megélni.

Egyébként, amit a kormány tud, azt megtette az inflációval szemben, hiszen az árstopok bevezetése, élelmiszerárstop, üzemanyagárstop jelentősen csökkentette az infláció mértékét.

Amit pedig az áfára vonatkozóan mond, hogy legyen nulla százalék  fölhívom a figyelmét, hogy lett volna lehetőségük a költségvetéshez beadni módosító javaslatot. Nem adtak be ilyen javaslatot. Sőt, olyan javaslatot sem adtak be, hogy a netát mint adót csökkentsük, vagy egyszerűen töröljük el.

(16.00)

Felhívom a figyelmét arra, hogy az áfakulcscsökkentés nem jelent automatikus árcsökkentést, hiszen pontosan az önök idején volt az, hogy kommandót engedtek a vállalkozókra, és azzal sem tudták bevezetni az áfacsökkentés árcsökkentő hatását. Köszönöm szépen, hogy meghallgatott. (Taps a kormánypárti oldalon.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage