DR. FÓNAGY JÁNOS, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Úgy gondolom, hogy a célokat tekintve azonos a véleményünk, ön nem először tesz javaslatokat ezen a téren. Az alapvető különbség a kettőnk gondolkodása között ott van, hogy ön ezeket a célokat, ahogy most is említette, bérlemény, tehát bérelt lakások (Z. Kárpát Dániel: Nem csak!) építésével és szolgáltatásával igyekszik biztosítani, mi pedig elsősorban a tulajdont tekintjük az otthonteremtés alapjának.

Egyébként a kormánynak, gondolom, ön által sem vitatott célja, hogy mindenki otthonhoz jusson, és igyekszünk meggyőződésem szerint Európában egy példa nélküli támogatási mixszel biztosítani a fiatalok életkezdését. Bevezettük az első házasok adókedvezményét; ’22-től adómentesen dolgoznak a fiatalok, nem kell fizetni a személyi jövedelemadót; bevezettük a CSOK-ot, a családi otthonteremtést és a falusi CSOK-ot; bevezettük a diplomásgyedet, amely ’18-tól már a gyermek kétéves koráig jár a szülőknek; a babaváró kölcsönt, ami akár 10 millió forint kamatmentes kölcsönt jelenthet; ’18-tól családtámogatási kedvezményeket vezettünk be.

(17.30)

Azzal a kellemes problémával kell megküzdenem, hogy két perc egyszerűen nem elegendő ahhoz, hogy a kormány összes, a fiatalok életkezdését elősegítő intézkedését felsoroljam. Úgyhogy meggyőződésem, hogy a céljaink azonosak, a hozzá vezető technikai megoldásban van közöttünk különbség. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage