DR. KONCZ ZSÓFIA technológiai és ipari minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A kormány kiemelt feladatának tartja a közlekedési hálózat folyamatos bővítését, és az említett ügyekben azonnali vizsgálatot indított a Technológiai és Ipari Minisztériumban működő közlekedésbiztonsági szervezet és a MÁV is, miután a Keleti pályaudvaron a múlt csütörtökön este utasok rekedtek egy meghibásodott, klíma nélküli kocsiban. Az eset részletes kivizsgálása azonnal megkezdődött, eredményéről természetesen szintén tájékoztatást fogunk adni.

A 2023-as költségvetésből a közlekedési ágazat fejlesztésére több mint 168 milliárd forint többletforrás biztosítására került sor, amelynek egy jelentős része a vasúti ágazat fejlesztésére irányul. A jövő évi költségvetésben többet fordítunk a bérekre, ezzel is ösztönözve a vasúti életpályát választókat. Nem hagyjuk figyelmen kívül a megnövekedett energia- és üzemanyagár növekedésével járó költségeket sem, így a költségvetésben erre több mint 8 milliárd forintot fordítunk.

Ezenkívül a terveink között szerepel számos pályafelújítás és vasúti infrastruktúra-fejlesztés. Egyébként az elmúlt évtizedben 600 kilométer vasúti pályát korszerűsítettünk, közel 350 kilométer villamosítása történt meg, emellett hidakat, állomásokat, megállóhelyeket újítottunk fel, és ezeket a fejlesztéseket a jövőben is szeretnénk folytatni.

Mostani hír az, hogy a Szeged-Röszke-Szabadka vasútvonal fejlesztése folyamatosan halad, és augusztus 1-jétől megindul a tehervonat-forgalom ezen a szakaszon, ezáltal biztosítva a Budapest-Kelebia vonal korszerűsítése miatt szükséges vágányzár idejére a megfelelő kerülőutat.

Itt a költségvetés már szóba került: 2018-ban 93 milliárd forintot, 2022-ben 130 milliárd forintot, ’23-ban pedig már (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) 181 milliárd forintot fordítunk a hazai vasúti pályahálózat (Az elnök ismét csenget.) felújítására, tehát ezeket a fejlesztéseket évről évre folyamatosan növeljük. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage