DR. GURMAI ZITA (MSZP): Köszönöm szépen. Tisztelt Ház! Július 31-én helyi népszavazás lesz Tatán, a tatai lakosok jelentős része ugyanis  szemben a fideszes polgármesterrel és a fideszes többségű önkormányzati testülettel  egyáltalán nem szeretné, ha az Avalon egy gigahotel-beruházással rondítaná el a tatai tó partjának képét, és tenné tönkre a sok szempontból védett partszakaszt. Az ügy évek óta húzódik, de az látható, hogy a szállodaépítési terv hírére erős helyi civil ellenállás alakult ki. Sőt, Bencsik János képviselőtársam, aki a Tata városát is magában foglaló választókerület Fidesz-KDNP-s országgyűlési képviselője, szintén elutasítja a gigaberuházást. Erről tanúskodik számos megszólalása, többek között a május 20-ai Facebook-bejegyzése, idézem: „Továbbra sem épülhet gigahotel a tatai Öreg-tó partján.” A bejegyzés alatti kommentekből pedig kiderül, hogy a saját követői, a saját támogatói között is egyértelmű a beruházás elutasítása.

Tehát adva van egy beruházás, mely több szempontból is védhetetlen, a helyi lakosok jó része és a választókerület országgyűlési képviselője is tiltakozik ellene. Egy ilyen beruházás tervét már rég el kellett volna utasítani, de nem, helyi népszavazást tartunk az ügyben, és a Stop Avalon Tata civil mozgalom kezdeményezésére, aminek szavazási eredménye ugyan borítékolhatóan az építkezés elutasítása lesz, viszont a népszavazás érvényessége minimum kétséges. A nyári szabadságok idejére kiírt népszavazás részvételi aránya igen nehezen éri majd el az érvényességi küszöböt.

Mit tehetünk? Szerintem példát kell mutatnunk abban, hogy a helyi lakosok közvetlen, demokratikus véleménynyilvánítása igenis fontos, és komolyan vesszük azt. Legyen érvényes az a népszavazás! Bencsik Jánosnak és a Fidesznek is nyíltan és tevőlegesen támogatnia kellene a helyi népszavazást, aktívan kampányolni mellette, hogy megfelelő legyen a részvételi arány július 31-én. Érjük el együtt azt, hogy a helyi lakosság, amit nem szeretne (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), azzal szemben ne szülessen ellentétes önkormányzati döntés.

Ezért tisztelettel kérdezem miniszter urat  (Az elnök felé:) Elnézést! , illetve államtitkár urat, hogy szándékozike a Fidesz-kormány támogatni a saját országgyűlési képviselőjének a véleményét, és szándékozike kampányolni a népszavazás mellett, hogy a részvétel magas legyen, és a helyi lakosok…

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage