BERKI SÁNDOR (Párbeszéd): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! A gyermekvédelem súlyos válságban van. Tavaly a gyermekvédelmi törvény módosításakor kézenfekvő lett volna a pedofil bűnözőkre vonatkozó szabályok szigorításával együtt a gyerekek védelmét is erősíteni.

A legnagyobb probléma a súlyos alulfizetettség miatti szakemberhiány, és az ebből is adódó tragikus gyermekvédelmi esetek. Ilyen volt a nemrég napvilágra került bántalmazási ügy is. Eközben sem az orvosok, sem a szociális munkások, sem a pedagógusok, sem a rendőrök nem tudják, hogy mikor kihez forduljanak, mit kell tenniük, hogy az ilyen szörnyűségeket megakadályozzák. A törvények alapján ma már minden intézeti gyereknek lényegében családi körülmények között kellene élnie. Ennek ellenére a nagy létszámú intézmények átszervezése nagyon lassan halad. A fogyatékossággal élő, valamint a speciális szükségletű gyerekeknek erre még esélyük sincs. A speciális nevelőszülők száma ugyanis szinte nulla.

A Párbeszéd évek óta követeli, hogy legyen végre érdemi béremelés a szektorban, különben lassan nem marad senki, aki vigyázna a gyerekekre. Éppen ezért meg kell szervezni továbbá a jelzőrendszer tagjainak folyamatos továbbképzését, és a jelzőrendszer résztvevői közé be kell emelni a lakókörnyezet tagjait is. Az örökbe fogadó szülők számára ismét kötelezővé kell tenni a képzést. A nagyméretű intézmények kitagolását haladéktalanul, még ebben az évben végre kell hajtani.

Végül, de nem utolsósorban a Btk.-ban pedig egyértelművé kell tenni, hogy a fentiekhez hasonló esetekben a rendőrségnek még időben, hivatalból eljárást kell indítania. A szülők nélküli gyerekek biztonságos felnevelése mindannyiunk feladata. Kérdésem, hogy megvalósítjae végre a kormány a Párbeszéd fenti javaslatait. Köszönöm. (Taps a Párbeszéd és a DK padsoraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage