CSÁRDI ANTAL (LMP): Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! A költségvetést megalapozó salátatörvényben három fővárosi közterületet vontak állami tulajdonba, és adtak az V. kerület vagyonkezelésébe. Ez a javaslat a sokadik bizonyítéka annak, hogy a kormány immár teljesen sajátjának tekinti a közvagyont, amit kénye-kedve szerint elvehet, vagy kiutalhat másnak. A főváros a Fidesz olvasatában egyáltalán örüljön, hogy létezhet, de azt egy pillanatig sem gondolja, hogy rendelkezhet saját területei vagy vagyona felett. Ahogy bizonyíték arra is, hogy a Fidesz mit gondol az önkormányzatiságról: a legkevésbé sem érdekli, hogy a budapestiek kit választottak meg vezetőiknek. Legyen mindenkinek egyértelmű, hogy a hatalom a Fideszé!

Bár nem gondoltam volna, hogy valaha ilyet mondok, de bizonyos szempontból még szerencsések is vagyunk, hogy az V. kerületben kormánypárti polgármester van, mert ha nem így lenne, tisztelt államtitkár úr, akkor is benyújtották volna ezt a törvényt, csak akkor valószínűleg Székesfehérvárhoz, Zalaegerszeghez vagy egyenesen Felcsúthoz csatolták volna a három említett közterületet.

Tisztelt Ház! Amit itt látunk, az nem kormányzás, hanem a törvényhozás szintjére emelt kalózkodás. Néhány éve még csak sikeres vállalkozásoknak kellett rettegniük, hogy kinézi őket maguknak egy NER nevű kisgömböc, de mára odajutott a kormány, hogy a szemünk láttára rabol el konkrét közterületeket.

Arra kérem önöket, legalább annyira tiszteljék meg a budapestieket és a belvárosiakat, hogy őszintén megmondják: miért veszik el ezt a három közterületet a fővárostól? Tervezneke bárhol máshol ehhez hasonló, ilyen intézkedést, valamint tudjáke garantálni például, hogy a rakpartok egy év múlva még mindig a főváros tulajdonában lesznek? Várom megtisztelő válaszát. Köszönöm. (Taps az LMP soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage