DR. FÜRJES BALÁZS, a Miniszterelnökség államtitkára: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Országgyűlés! Mindig keresem az egyetértési pontokat, abban egyetértünk, hogy jó, hogy Szentgyörgyvölgyi Péter fideszes polgármester az V. kerület polgármestere, ebben egyet tudok önnel érteni. Javára válik ez a Belvárosnak. Az önök főpolgármestere, Karácsony Gergely sok meg nem valósított, meg nem valósult választási ígéretet tett. Az egyik ilyen, hogy a Városháza teret visszaadja a budapesti polgároknak, megszünteti ott az autóparkolót, kinyitja a teret, és egy zöld park jön létre. Bottal üthetjük ennek a nyomát. Évi 400 milliárdból züllesztik a várost a fővárosi városvezetők, és Budapestből káoszváros lett, dugó dugó hátán, nem tudjuk, mennyibe kerül, mikor készül el a Lánchíd, húzódik, mint a rétestészta, ugyanaz a helyzet a Blaha Lujza térrel vagy a 3-as metró felújításával, amit 200 milliárd forinttal támogat a kormány a központi költségvetésből, csak nem tudjuk, hogy lehete rajta majd valaha közlekedni.

A legújabb ötlet pedig, hogy 11 órakor elsötétítik a világvárost, és lekapcsolják a közvilágítást a köztereken. Ez elriasztja a turistákat, de vonzza a bűnözést. Milyen az, amikor a kormány gondoskodik egy köztér működéséről Budapesten? Hát, nézzünk körül a Kossuth téren, nézzük meg, hogy milyen állapot volt itt korábban, és milyen állapot van azóta, hogy a kormány tulajdonában, állami tulajdonban van a Kossuth tér! Ég és föld, zöldült, sétálóövezetté vált, és megszépült a Kossuth tér.

De most ráadásul nem is ez történik, köztulajdonból kerül köztulajdonba, tehát semmiféle privatizáció vagy elorzás nem történik, köztulajdonból köztulajdonba kerül, önkormányzati birtokból önkormányzati birtokba kerül. Az V. kerületi önkormányzat például az Egyetem tér példás fenntartásával bebizonyította, hogy jó gazdája a belvárosi tereknek, a budapestiek javára fog válni ez a változás. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage