DR. ZSIGMOND BARNA PÁL (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Ház! 130 napja zajlik közvetlenül a szomszédságunkban az orosz-ukrán háború. A magyar kormány kezdettől fogva a béke pártján áll, és végig azt hangsúlyozta, hogy minél előbb tűzszünetre és a béketárgyalások megkezdésére van szükség, valamint, hogy Magyarországnak ki kell maradnia ebből a konfliktusból, mert ez nem a magyarok háborúja.

Sajnos azonban nem mindenki osztja ezt az álláspontot, vannak, akik a háború oldalán állnak. Közéjük tartozik Soros György fia, Alexander is, aki az apja birodalmához tartozó Európai Külkapcsolati Tanács múlt heti ülésén arról beszélt, hogy az Egyesült Államoknak és az európai szövetségeseinek már régen be kellett volna avatkozniuk a háborúba.

(18.10)

Ifjabb Soros szerint nem a tárgyalóasztal mellett kell rendezni a konfliktust, hanem katonákat kell küldeni Ukrajna megsegítésére. Nem ez az első hasonló nyilatkozat a Soros család részéről, Soros György már alig két héttel a háború kitörését követően arról írt, hogy vadászgépekkel kellene segíteni az ukránokat, a davosi világgazdasági fórumon pedig az ukrajnai konfliktust egyenesen a nyílt és a zárt társadalmak küzdelmeként állította be.

Tisztelt Államtitkár Úr! A Külkapcsolati Tanács a Soros-hálózat egyik fontos fóruma, ahol olykor magyar politikusok, például Bajnai Gordon vagy Gyurcsány Ferenc felesége, Dobrev Klára is megfordul. Ennek fényében talán nem véletlen, hogy a Gyurcsány-pártok is ezt a háborúpárti hangot ütik meg. Emlékezzünk csak vissza, hogy közös miniszterelnök-jelöltjük még a kampányban azt mondta, hogy Magyarországnak katonákat kellene küldenie a háborúba.

Kérdezem államtitkár urat, hogy miért akarják Soros György és Magyarország régi szövetségesei belerángatni Magyarországot az orosz-ukrán háborúba. Köszönöm a figyelmet.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage