MENCZER TAMÁS külgazdasági és külügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! A háború és béke kérdésében egyszer lehet dönteni, egyszer lehet jól dönteni, ugyanis, ha valaki a háborút választja, akkor ebből a döntéséből soha többet nem tud visszajönni, ezt a döntését soha többet nem tudja megmásítani.

Ahogyan ön is említette, a magyar kormány álláspontja kezdettől világos volt: mi a béke pártján, a béke mellett állunk, és azt mondtuk, hogy ez nem a mi háborúnk, ebből nekünk ki kell maradni. Több nagyon súlyos okunk is van ezzel kapcsolatban: egyrészt ez a háború a szomszédságunkban zajlik, tehát nagyon közel hozzánk, másrészt Ukrajnában nagyszámú magyar nemzeti közösség él, legalábbis békeidőben, tehát nekünk nagyon nyomós okaink vannak arra, hogy a béke mellett álljunk. Ráadásul április 3-án, a választáson a magyar emberek világosan döntöttek és világosan választottak két alternatíva közül: mi a békét mondtuk a háború és béke kérdésében, és valóban, ahogyan ön is említette, a baloldali miniszterelnök-jelölt a háború mellett foglalt állást, azt mondta, hogy lenne olyan helyzet, amikor ő bizony magyar katonákat és fegyvereket küldene ebbe a háborúba. A magyar emberek világosan döntöttek a béke mellett, és a kormány továbbra is ezt képviseli.

Ráadásul a háború számos veszélyt jelent: fizikai veszélyt és kihívást, gazdasági kihívást, itt van a háborús infláció, energetikával kapcsolatos kihívást, energiaválságot, ezeket mind itt látjuk magunk előtt. Minderre az egyszerű és világos válasz a béke: ha béke van, akkor mindezekkel a negatív következményekkel nem kell a továbbiakban számolnunk. A háborúra az egyetlen jó és helyes válasz a béke.

Azzal kapcsolatban pedig, hogy Sorosék a háború mellett állnak, szerintem semmi meglepő nincs: spekulánsokról van szó, a háború káoszt jelent, a spekulánsok pedig a zavarosban szeretnek halászni. Ettől mi még a magyar nemzeti érdeket képviseljük továbbra is. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage