MENCZER TAMÁS külgazdasági és külügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Világos, hogy ebben a háborús konfliktusban ki a megtámadó, ki a támadó és ki a megtámadott, ki az agresszor és ki az áldozat, és értelemszerűen mindenki, így mi is a megtámadott mellé állunk.

A brüsszeli reakciókkal kapcsolatban azt tudom elmondani, hogy mi a szankciós politikának soha nem voltunk túlzottan a hívei, mert a tapasztalat azt mutatja, hogy ezek eredményre nem vezetnek, ugyanakkor a háborús helyzet miatt azt mondtuk, hogy most az egység a fontos és nem pedig az ilyenfajta okoskodás. Ezért az első öt szankciós csomagot minden további nélkül támogattuk, azt mondtuk, hogy mi ebben túlzottan nem hiszünk, de ha mindenki más úgy gondolja, hogy ez eredményre vezet, akkor mi ezt támogatjuk.

Ugyanakkor világossá tettük, hogy az energetika, egészen konkrétan az olaj és a gáz olyan terület, amely vörös vonalat jelent számunkra. Meg is állapodtak ennek vonatkozásában Versailles-ban az Európai Tanács ülésén az európai miniszterelnökök és államfők, abban állapodtak meg, hogy semmilyen olyan döntést nem hoznak, amely egyik vagy másik ország érdekét sértené. Ehhez képest ez után a Bizottság részéről jött a javaslat az olajszállítás szankcionálására. Mi természetesen felléptünk a magyar érdeknek megfelelően, és végül sikerült is azt elérni, hogy a vezetékes szállítás kivételt képezzen, így el tudtuk azt kerülni, hogy Magyarországon 700-800 forintot kelljen fizetni egy liter üzemanyagért, és továbbra is fenn tudjuk tartani a benzinárstopot és a 480 forintos literenkénti árat, amely a legolcsóbb az Európai Unióban.

Ezt követően jutottunk el oda, amit már korábban is sejtettünk és láttunk, hogy a gáz lesz a következő. A gáz esetében pedig azt mondtuk, hogy tárgyalni sem vagyunk hajlandóak szankciókról a gázzal kapcsolatban. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage