GRÉCZY ZSOLT (DK): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Az Orbán-kormány különböző tisztségviselői gyakran döngetik a mellüket azzal, hogy az Orbán-kormány az adócsökkentés kormánya. Máshogy látja ezt az Eurostat, amely azt állapítja meg, hogy elsősorban a szegényeket brutális adóterhelés sújtja Magyarországon. És nem csak az Orbán-kormány által világrekordra emelt 27 százalékos áfa a probléma. Minő csoda, de úgy látszik, az Eurostattal egyetért Matolcsy György is, aki néhány napja a következő mondatot mondta: „A kormány ezermilliárdos adóemelése jelentősen megtolja az inflációt.” Tehát adóemelés, inflációnövelés  mondja Matolcsy György.

Az Eurostat a 2021-es nettó bérek tekintetében frissítette is a statisztikáját. Eszerint Magyarországon alapesetben, tehát egy átlagbért kereső egyedülálló esetében 33,5 százalékos az adóelvonás. Hazánk már ezzel az adattal is az európai uniós tagországok azon sorába tartozik, amelyek az átlagnál jobban és az egyik legnagyobb mértékben terhelik a fizetéseket. Nem csoda, ha az emberek ilyen adóterhek mellett alig tudnak megélni.

Az Orbán-kormány az adóemelés kormánya, ezt ki kell mondanunk. 2010-hez képest több tucat adóemelés történt. Ma többe kerül a pénz kivétele, a pénz kártyás elköltése, többe kerül enni, inni, telefonálni, levelet feladni, strandra, moziba, színházba menni, gyógyszert kiváltani. Az adóemelések kormánya, az Orbán-kormány megélhetési válságot okoz az országban több százezer családnak. A „megélhetési válság” kifejezést most már Nagy Márton miniszter úr is használta.

Miniszter úr, kérdezem tehát, mit kívánnak tenni annak érdekében, hogy csökkenjenek az adók, a munkaadók és a munkavállalók terhei, hogy ne a magyarokat sújtsa Európa egyik legnagyobb, munkát terhelő adóelvonása. Mit kívánnak tenni, hogy ne kerüljön 600-1200 forintba egy kiló kenyér, és hogy most már az alma se legyen luxus a magyarok asztalán? Várom válaszát. Köszönöm szépen. (Taps a DK soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage