RÉTVÁRI BENCE belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselők! Tisztelt Ház! Az iskoláknak valóban az is az egyik nagyon fontos funkciója, hogy ha valakik otthonról nehezebb körülmények közül érkeznek, vagy nem foglalkoznak velük annyira otthon, akkor az iskola ezt a hátrányt kompenzálja. És ezt nemcsak az iskolában kezdjük el, hanem ezért vezettük be a 3 éves kortól kötelező óvodáztatást, mert azt tapasztaltuk, amikor elkezdtünk kormányozni, hogy egy 6-7 éves gyereknél már másfél év fejlődésbeli különbség volt tapasztalható. Mind a kettő elsős volt, csak volt, aki annak felelt meg, volt, aki pedig még az óvodai középső csoportban elvárt képességeknek felelt meg. Ezért hoztuk meg azt a fontos lépést, hogy ha már 3 éves kortól igyekszünk ezeket kiegyenlíteni, akkor kisebb lesz később a különbség. Örülök, hogyha ezt támogatja, ez baloldalról egy nagy bátorság lenne.

Ezt kezdtük el ott, és utána ezt folytatjuk az iskolában. Ezeknek valamelyest meg is vannak az eredményei, mert ha megnézi az OECD kimutatását, nem az OECD-nek, bocsánat, vagy annak is, de a PISA-méréseket leginkább, akkor azt látja, hogy amikor elkezdtük a kormányzásunkat, akkor a gyerekek 26 százalékánál határozta meg azt az ő lemaradásuknál legfőbb okként, hogy hátrányos helyzetű családból jöttek, és ez a 26 százalék lement 19,1 százalékra, ennyivel kisebb tehát már a nehéz családi háttér befolyásoló hatása.

Az elmúlt években is volt olyan programunk, amely pluszjuttatást kínált azoknak, akik nehezebb körülmények között dolgoznak. Volt egy ilyen projektünk, amely a kedvezményezett településeken működő, állami fenntartású köznevelési intézmények munkájának támogatásáról szólt. 10 ezer pedagógus és oktatómunkát közvetlenül segítő kolléga került bevonásra, nyilván a hátrányos helyzetű régiókban. Ők bruttó 500 ezer forintos pluszjuttatásban részesültek, pontosan annak a munkának az elismerésére, amit ön is mondott, képviselő úr, hiszen valóban ott sokszor többet kellett egy gyerekkel foglalkozni, mert azt is pótolni kellett, amit otthonról a gyerek nem kap meg egy másik gyerekhez képest, akivel többet foglalkoztak otthon.

És van még más bérpótlék-lehetőség is abban az esetben, hogyha valaki valóban a kedvezményezett települések besorolásáról szóló (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.) rendeletben szereplő intézményben vagy azon a területen fekvő iskolában tanít. Köszönöm szépen. (Szórványos taps a kormánypárti sorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage